Data publicării:

Un virus „zombi“ de acum 50.000 de ani a fost reînviat și este încă infecțios

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

De la un film de groază, la viața reală. Oamenii de știință au reînviat vechii viruși „zombi” din permafrost și au descoperit că încă mai pot infecta amibe unicelulare vii.

Șansele ca acești viruși să infecteze animalele sau oamenii sunt neclare, dar cercetătorii spun că virușii permafrost ar trebui considerați o amenințare pentru sănătatea publică, conform Science Alert.

Permafrostul este un strat de sol care rămânea complet înghețat pe tot parcursul anului – cel puțin înainte ca activitățile umane să înceapă să crească temperatura globală. Acesta acoperă 15% din pământul din emisfera nordică.

Din cauza schimbărilor climatice, totuși, permafrostul se dezgheță rapid, scoțând la lumină o mulțime de relicve antice, de la viruși și bacterii până la mamuți lânoși și urși de peșteră impecabil conservați.

Potrivit CNN, profesorul francez Jean-Michel Claverie a găsit tulpini ale virusului înghețat vechi de 48.000 de ani în câteva locuri de permafrost din Siberia. Cea mai veche tulpină, care datează de 48.500 de ani, a provenit dintr-o probă de sol dintr-un lac subteran, în timp ce cele mai tinere probe aveau o vechime de 27.000 de ani.

Una dintre probele tinere a fost descoperită în corpul unui mamut lânos.

Unii oameni de știință se tem că, pe măsură ce schimbările climatice încălzesc Arctica, dezghețarea permafrostului ar putea elibera viruși străvechi care nu au fost în contact cu viețuitoarele de mii de ani. Ca atare, plantele, animalele și oamenii ar putea să nu aibă imunitate la ele.

„Trebuie să vă amintiți că apărarea noastră imunitară a fost dezvoltată în contact strâns cu mediul microbiologic”, a declarat pentru CNN Birgitta Evengård, profesor emerit la Departamentul de Microbiologie Clinică al Universității Umea din Suedia.

„Dacă există un virus ascuns în permafrost cu care nu am fost în contact de mii de ani, s-ar putea ca apărarea noastră imunitară să nu fie suficientă”, a adăugat ea.

Cum ar putea infecta virușii „zombie” gazdele odată ce apar

Nu este prima dată când Claverie a reînviat viruși străvechi sau „viruși zombi”, așa cum îi numește el. Acesta publică cercetări pe acest subiect din 2014 și spune că dincolo de munca sa, foarte puțini cercetători iau în serios acești viruși.

„Acest lucru sugerează în mod greșit că astfel de apariții sunt rare și că „virusurile zombi” nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică”, spun Claverie și colegii săi în cea mai recentă lucrare publicată pe 18 februarie în revista Viruses.

În acel studiu, Claverie și echipa sa au reușit să revigoreze mai multe tulpini de viruși zombi și au descoperit că fiecare ar putea încă infecta amibe de cultură, iar acest lucru ar trebui privit ca o amenințare pentru sănătatea publică. .

Cercetările actuale asupra virușilor înghețați, cum ar fi virusul zombi al lui Claverie, îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre cum funcționează acești viruși antici și dacă ar putea sau nu infecta animalele sau oamenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel