Data actualizării:
Data publicării:

Un val de proteste macină Europa. Cea mai mare grevă din ultimii 10 ani, în Marea Britanie

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
pexels foto
pexels foto

Europa este zguduită de proteste.  

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia că Asociaţia Sindicală Andaluză (CCOO) şi Uniunea Sindicală a controlorilor de trafic aerian (USCA) au anunţat, pentru zilele de 6, 13, 20 şi 27 februarie, greve ale controlorilor de trafic aerian.

Conform informaţiilor publicate pe pagina oficială a celor două organizaţii, aeroportul San Pablo din Sevilla (provincia Sevilla) şi aeroportul Jerez La Parra din Jerez de la Frontera (provincia Cadiz) sunt vizate de acţiunea sindicală grevistă, precizează MAE. 

--- 

Regatul Unit se pregăteşte pentru cea mai mare zi de grevă din ultimii 10 ani. De la profesori, la lucrători feroviari şi până la funcţionari publici, aproximativ jumătate milion de persoane ar putea manifesta astăzi pentru a cere creşteri salariale într-o ţară aflată în plină criză economică, scrie France Presse, conform Rador. Şi poliţia de frontieră britanică va fi în grevă, ceea ce va afecta toate punctele de trecere a frontierei internaţionale, maritim şi aeroporturi din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, avertizează Ministerul de Externe de la Bucureşti.

Greva ofițerilor Poliției de Frontieră este extinsă și-n Franța, acolo unde, în perioada 17-20 februarie toți sunt în grevă. 

Ieri în Franţa, o nouă zi de proteste sindicale faţă de creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a blocat numeroase sectoare de activitate. Au fost manifestaţii în peste 200 de oraşe, iar sindicatele susţin că numai la Paris au protestat 500.000 de persoane, dintre cele 2,8 milioane la nivel naţional, conform corespondenței RRA. 

Totuși, se pare că greva pare să fi fost de mai mică amploare faţă de prima zi de mobilizare, din 19 ianuarie, transmite AFP. Potrivit sindicatelor, la Paris circa o jumătate de milion de persoane au participat la protest. O mobilizare puternică a manifestanţilor a fost consemnată şi în alte mari oraşe, cu circa 40.000 de protestatari la Marsilia, faţă de circa 26.000 pe 19 ianuarie, sau între 28.000 şi 65.000 (în funcţie de sursă) la Nantes, participări notabile fiind înregistrate şi în oraşele mai mici.

Femeile, marile perdante


A fost remarcată o participare semnificativă a femeilor la manifestaţii, ele considerându-se "marile perdante" ale unei reforme "injuste". Deşi mişcarea grevistă a fost de mai mică amploare comparativ cu 19 ianuarie, participarea la proteste a fost mai substanţială, lucru pe care au ţinut să-l evidenţieze liderii sindicali.

Grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris luni această reformă drept "indispensabilă", în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani "nu mai este negociabilă".

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii, susţinând că reforma "aduce progres social", mai ales prin creşterea pensiilor mici în urma măririi perioadei de cotizare.

Proteste și-n România

Angajaţii din învăţământ protestează astăzi în Capitală, nemulţumiţi de salariile din sistem. Acţiunea, programată cu începere de la ora 12:00, este organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", care reprezintă interesele a peste 350.000 de salariaţi din învăţământ.

Protestul, la care vor participa aproximativ 1.000 de membri de sindicat, atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă personalul didactic, dar şi cel nedidactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care nici în anul 2023 nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea cadru 153/ 2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 şi 2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei de 16.4% în luna decembrie a anului trecut, concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi, au condus la creşterea gradului de sărăcie. În ceea ce priveşte salarizarea personalului didactic, nivelul salariilor stabilite de legea cadru nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice. Din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional, există o lipsă acută de cadre didactice calificate. Foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, susţin liderii federaţiilor. În schimb, se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate în unităţile de învăţământ. Federaţiile din educaţie solicită Guvernului României să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de legea cadru pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, notează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel