Un val de praf din Sahara va ajunge în România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Anca Murgoci Scutaru
Sursă foto: Anca Murgoci Scutaru
Estul Europei va fi lovit de un val de praf saharian.

Pentru prima dată în acest an, o cantitate mare de praf din Sahara a fost detectată în Europa, iar particulele ar putea ajunge în Europa Centrală și de Est încă din următoarele zile, a anunțat marți Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus al UE, conform Anews.

Impactul prafului din Sahara ar putea afecta sănătatea umană și sectorul energetic, se mai precizează în declarație. Alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. Particulele de praf din atmosferă ar putea afecta, de asemenea, generarea de energie solară.

Potrivit prognozelor Copernicus, praful este din Africa de Nord și a ajuns deja în Peninsula Iberică și se va îndrepta spre Franța.

„Impactul tipic este că cerul va fi roșu sau portocaliu, dar există și potențialul de impact asupra calității aerului la nivelul solului, în special în Portugalia și Spania”, a declarat Mark Parrington, cercetător la Copernicus.

Serviciul de monitorizare atmosferică este una dintre componentele programului Copernicus. Programul furnizează date despre atmosferă, oceane, pământ, schimbări climatice, securitate și energie obținute din imagini satelitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel