”Un uriaş cufăr de secrete formidabile”. A fost publicată lista documentelor ”top secret” găsite acasă la Trump. Chirieac: Este totuși tulburător. Nu cred sub nicio formă
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Un judecător din SUA a dat publicităţii lista cu documentele pe care FBI le-a găsit în reşedinţa lui Donald Trump din Florida.

Ar fi vorba de 184 de documente clasificate, 67 confidenţiale şi 25 strict secrete.

"Nu cred că trebuie să fim bucuroşi"

"Este mai mult decât regretabil faptul că în SUA se practică lucrul cu care noi, în Europa de Est, ca democraţii tinere, ne-am obişnuit în ultimii ani. Pentru noi şi nu numai pentru noi, pentru toată lumea liberă, dar și pentru lumea aflată sub dictatură sau autoritarism, preşedintele SUA este un simbol - fostul președinte, actualul preşedinte şi aşa va fi şi viitorul preşedinte al SUA. Felul în care s-a acţionat în cazul lui Donald Trump pune sub semnul întrebării acest simbol, ceea ce noi - pentru care relaţia cu SUA este esenţială pentru existența noastră ca stat - nu cred că trebuie să fim bucuroşi.

Faptul că, iată, şi în SUA zona asta de "hashtag" are atât de mulţi adepţi. Se puteau face cu totul şi cu totul alte demersuri, dacă preşedintele a luat documente. Apoi, nu uitaţi un lucru: președintele SUA, numărul 1 în lume, ştie foarte multe secrete. Sigur, el este ţinut de jurământ, nu s-au întâmplat des cazuri în care un fost preşedinte al SUA să dezvăluie secrete de stat deosebite. Donald Trump, ca atare, este un uriaş cufăr de secrete formidabile", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

"După isprava FBI, am văzut un articol în New York Times care spunea "FBI tocmai l-a făcut din nou preşedinte pe Donald Trump" - ceva de genul acesta", a mai spus analistul politic.

"Informaţiile vin în urma unei sesizări făcute de arhiva Casei Albe care a transmis către Departamentul de Justiţie o listă cu documente secrete care nu au fost predate de Donald Trump la plecarea lui de la Casa Alba. Se pare că au existat şi martori sub acoperire care au confirmat faptul că ar exista acolo, la Mar-a-Lago, toate aceste documente sustrase de la Casa Albă şi, în paralel, Departamentul de Justiție al SUA, împreună cu FBI, anchetează prezenţa unor agenţi ai Rusiei şi ai Chinei la reşedinţa din Florida de la Mar-a-Lago a lui Donald Trump. Se pare că situaţia este mult mai complicată decât bătălia dintre democrați şi republicani decât bătălia dintre stânga şi dreapta - dintre progresişti, tradiționaliști şi conservatori. Este o chestiune pe care nu a mai făcut-o nimeni în istoria SUA şi pentru nişte fapte, să zicem, oarecum asemănătoare. Richard Nixon a demisionat în ani '70", a spus Radu Tudor.

"Să nu uităm că e în pole position pentru candidatura la preşedinţia SUA"

"Richard Nixon a demisionat fiindcă şi-a trimis oamenii să pună microfoane la reşedinţa Partidului Democrat. Dar, în cazul de faţă, dă-mi voie să nu cred că Donald Trump ar vinde secrete americane de cel mai înalt nivel agenților ruşi. Chiar nu îmi vine să cred lucrul ăsta. În plus, nu este ca şi cum eu sau tu, persoane private, civile, am deţine acasă, în seif, documente ultrasecrete. Nu! Acele documente erau citite, erau însuşite de Donald Trump atunci când era preşedinte al SUA", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

"De acord, dar, potrivit legii, trebuie lăsate într-o arhivă secretă, mai ales că sunt documente top secret. Se presupune că, în afară de tine, nu trebuie să le vadă nimeni şi nu pot fi scoase din anumite clădiri", a spus Radu Tudor.

"Să vedem ce vor spune avocaţii lui Donald Trump, pentru că am văzut multe lucruri. Să nu uităm că e în pole position pentru candidatura din 2024 la preşedinţia SUA, din partea Partidului Republican, în ciuda vârstei, în ciuda tuturor problemelor, şi au fost multe lucruri cu semnul întrebării şi în campania sa electorală şi mai ales la numărarea voturilor. Justiția americană chiar este justiţie, are toate mecanismele de regenerare şi de autocontrol, spre deosebire de justiţia română care este total nefuncţională - adică să fii în continuare pe ultimul loc din Europa, din punctul ăsta de vedere, este totuşi tulburător", a punctat Bogdan Chirieac.

Paralelă cu perioada Kovesi

"Să vedem ce vor hotărî, că FBI nu a vrut să dea publicităţii documentele pe care le-a luat. Un judecător a hotărât asta. În rest, au făcut-o cu televiziune, cum se făcea la noi pe vremea doamnei Kovesi, când s-au dus la reşedinţa lui Trump. De obicei, FBI-ul nu acţiona aşa în foarte multe anchete. Acum, s-a trezit la un fost preşedinte, el nefiind acasă şi multe alte lucruri de genul ăsta. Atenţie, un fost preşedinte al SUA, la fel ca un ambasador al SUA, este un simbol. Donald Trump a fost ales de poporul american liber în instituţii perfect funcţionale, cu un mod de viaţă care, iată, a fost exportat - democrația liberală - şi se dovedeşte încă de succes, capabil să creeze prosperitate şi libertate", a mai spus analistul politic.

"Dacă FBI şi Departamentul de Justiție vor putea proba faptul că Trump a încălcat legea, potrivit unor analişti în chestiuni de securitate americane, Donald Trump ar putea primi o condamnare şi i s-ar putea interzice nişte drepturi civile. Dar chestiunea asta, cu siguranţă, va fi în urma unui proces absolut răsunător", a spus Radu Tudor.

"Cu siguranţă şi nu cred că este cazul de aşa ceva. Acum, nu vrei să îl bagi pe Donald Trump, tu, justiţie americană, la puşcărie pentru aşa ceva", a spus analistul politic.

"Eu presupun că nu vrea nimeni, în mod intenționat, dar dacă a încălcat legea atât de grav şi a luat documente top secret... De exemplu, documente care au fost văzute de nişte agenţi chinezi cu prezenţa serviciilor de informaţii americane, în diverse colţuri ale lumii. Asta este o chestiune gravă, este o faptă penală oriunde în lume", a spus Radu Tudor.

"Nu cred că Trump trădează SUA pentru agenţii chinezi şi ruşi"

"Eu nu cred aşa ceva. (...) În cazul lui Donald Trump, sunt multe lucruri cu plus şi minus din partea instituţiilor americane care au fost, de la bun început, împotriva lui. Eu, personal, nu cred că Donald Trump trădează SUA pentru agenţii chinezi şi ruşi. Nu cred lucrul ăsta sub nicio formă, că un preşedinte american ar face acest lucru", a spus Bogdan Chirieac.

"Chestiunea asta cred că e ciudată şi trebuie să vedem şi punctul de vedere al avocaţilor lui Donald Trump. Cu siguranţă, avocaţii lui Donald Trump nu vor fi băgaţi în puşcărie în America, aşa cum s-a întâmplat cu avocaţi din România care au făcut puşcărie doar fiindcă şi-au apărat un client. Sigur, după ani de zile i-au scos, când s-a pensionat judecătorul", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel