Un text antic, recent descifrat, ar fi dezvăluit detalii despre "mormântul lui Platon", spun experții
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Un text recent descifrat din pergamente antice ar putea să fi dezvăluit, în sfârșit, locul unde a fost îngropat filosoful grec Platon, precum și ce simțea el cu adevărat în legătură cu muzica cântată pe patul său de moarte, potrivit cercetătorilor italieni

Așa-numitele pergamente de papirus de la Herculaneum, care au fost carbonizate după ce au fost îngropate sub straturi de cenușă vulcanică în urma erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., continuă să fie examinate de experți care folosesc inteligența artificială și alte tehnologii.

Unde a fost înmormântat Platon

Cea mai recentă analiză susține că Platon ar fi fost îngropat într-o grădină secretă. Acea grădină ar fi fost în apropierea altarului sacru al Muzelor din cadrul Academiei Platonice din Atena, care îi fusese rezervată, potrivit lui Graziano Ranocchia, profesor de papirologie la Departamentul de Filologie, Literatură și Lingvistică de la Universitatea din Pisa.

Anterior se știa doar că a fost înmormântat în academie, dar nu se știa exact unde, a declarat Ranocchia marți pentru CNN.

Academia Platonică a fost distrusă în anul 86 î.Hr. de către generalul roman Lucius Cornelius Sulla.

Ultima noapte 

Textul oferă, de asemenea, mai multe detalii despre ultima noapte a lui Platon.

În ciuda faptului că avea febră mare pe patul de moarte, el a considerat că muzica de flaut avea un "simț al ritmului redus”, potrivit lui Ranocchia, care a spus că a făcut aceste comentarii unui vizitator din Mesopotamia.

"Avea febră mare și era deranjat de muzica pe care o cântau", a spus Ranocchia.

Textul nou descifrat oferă, de asemenea, mai multă claritate asupra vieții sale

Textul nou descifrat oferă, de asemenea, mai multă claritate asupra circumstanțelor în care Platon a fost vândut ca sclav fie în 399 î.Hr. după moartea lui Socrate, fie în 404 î.Hr. pe insula Egina, după ce insula a fost cucerită de spartani, a spus Ranocchia în prezentarea de la Napoli. Anterior, se credea că ar fi fost vândut ca sclav în 387 î.Hr. în timp ce se afla în Sicilia.

Textul face parte din cele aproximativ 1.800 de pergamente carbonizate descoperite în secolul al XVIII-lea într-o clădire despre care se crede că ar fi aparținut socrului lui Iulius Caesar, care a locuit în Herculaneum, un oraș de la malul mării aflat la aproximativ 20 de kilometri de Pompei.

Experții folosesc inteligența artificială împreună cu tomografia în coerență optică, o tehnică de imagistică, și tehnologia de imagistică hiperspectrală în infraroșu pentru a citi secvențe de text ascunse anterior din papirusurile care au fost parțial distruse.

Descoperirea a fost făcută datorită unei subvenții de 2,5 milioane de euro (2,7 milioane de dolari) de la Uniunea Europeană (ERC - Consiliul European de Cercetare), care a fost acordată în 2021.

Proiectul, numit "Greek Schools project", este un studiu de cinci ani care utilizează diverse tehnologii și metode pentru a ajuta la descifrarea papirusurilor fragile.

"Creșterea numărului de texte corespunde aproximativ cu descoperirea a 10 noi fragmente de papirus de dimensiuni medii", a declarat Kilian Fleischer, editorul papirusurilor pentru proiectul Greek Schools, în cadrul prezentării de la Napoli. "Noile lecturi se bazează adesea pe fapte noi și concrete despre Academia lui Platon, literatura elenistică, Filodemus din Gadara și istoria antică în general", a spus acesta, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel