Un templu greco-roman a fost descoperit în nordul Peninsulei Sinai
Rămășițele unui templu greco-roman au fost descoperite în nordul Peninsulei Sinai.
Egiptul a anunţat descoperirea rămăşiţelor unui templu greco-roman în nordul Peninsulei Sinai, informează Xinhua, citată de Agerpres.
Ministerul egiptean al Turismului şi Antichităţilor a anunţat într-un comunicat emis luni că o misiune arheologică egipteană a dezgropat rămăşiţele unui templu dedicat lui Zeus în situl Tell el-Farama din nordul Peninsulei Sinai.
Templul, identificat după rămășițele unei porți
Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, a declarat că templul a fost găsit după ce în urma lucrărilor de excavare au fost identificate rămăşiţele unei porţi uriaşe.
Poarta era formată din două coloane de granit roz, fiecare de aproximativ 8 metri înălţime şi 1 metru grosime, şi avea un buiandrug de granit, a adăugat Waziri.
Directorul departamentului pentru antichităţi egiptene din cadrul Consiliului Suprem al Antichităţilor, Ayman Ashmawy, a declarat că templul a fost construit din cărămizi de pământ pe o platformă ridicată.
Perioada greco-romană din Egipt (332 î.e.n. - 395 e.n.) marchează sfârşitul stăpânirii persane.
Mormântul unui chirurg din era pre-incaşă, descoperit în Peru
Mormântul unui chirurg din era pre-incaşă, vechi de o mie de ani, a fost descoperit într-un templu din nordul statului Peru, au anunţat miercuri arheologii din această ţară sud-americană.
Am reuşit să descoperim un mormânt, vechi de peste o mie de ani, al unei persoane care îndeplinea funcţia de chirurg în cultura Sican", a declarat arheologul Carlos Elera, potrivit Agerpres.
Descoperirea a fost realizată la sfârşitul anului 2021 în templul Las Ventanas, situat în sanctuarul istoric Bosque de Pomac din regiunea Lambayeque, la 800 de kilometri nord de Lima.
"Acel om era un specialist în trepanaţie craniană şi instrumentele lui chirurgicale aveau ca scop tot ceea ce ţine de chirurgia craniană umană", a adăugat Carlos Elera, directorul Muzeului Naţional al Culturii Sican.
Cultura Sican, cunoscută şi sub denumirea de cultura Lambayeque, a apărut în jurul anilor 700-750 e.n. şi a durat până în 1375. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News