Un tânăr îl fluieră pe arbitrul jucător
Toate marile puteri, in istorie, au cazut prada unei tentatii. Aceea de a fi si jucator, dar si arbitru. Ispitei de a decide intre bine si rau. Asa se intampla si acum. Statele Unite, impreuna cu aliatii sai, printre care ne numaram si noi, reprezinta asa-numita Axa a binelui. Iar Axa raului sunt ceilalti. Din cand in cand, in tabara “Axei binelui” se inregistreaza cate o revolta. Astazi a sosit randul unui tanar. Edward Snowden. El a devenit, in dublu sens, inamicul public numarul unu.
Acest tanar este un specialist de prim rang. Pana de curand membru al unuia dintre cele mai dezvoltate centre din Statele Unite de operatiuni de supraveghere informatica a mapamondului. Edward avea totul de partea lui. Se afla in epicentrul grupului de mari initiati ai lumii. De privilegiati. De pontifi moderni. Avea un prezent si un viitor asigurate. Nu exista, aparent, nimic care sa-l fi determinat sa se revolte. La fel ca si in cazul lui Julian Assange, demiurgul Wikileaks, nici in cazul lui Edward Snowden nu pot fi construite scenarii care sa reziste, conform carora acesta ar fi vandut unor puteri ostile Statelor Unite.
Pur si simplu Edward Snowden, ca si Julien Assange, este un spirit liber. O persoana care, intr-un moment de rascruce al vietii, al carierei personale ori al destinului sau moral, a inteles ca trebuie sa se dedice nu unui bine inventat, nu unui bine confectionat, nu unui bine asumat de un grup de state pentru a rivaliza cu un alt grup de state, ci binelui absolut. Binelui cetatenilor lumii. Si, de aici, s-a produs gestul sau de revolta, de sfidare, de asumare a unui adevar greu si a luptei deschise pentru ceea ce inseamna cu adevarat drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
Din Hong Kong, provincie cu statut special a Chinei, Edward Sonwden si-a lansat cumplita dezvaluire. Statele Unite si nu numai, la rand urmand Marea Britanie si fireste, pastrand proportiile, celelalte state Euro-Atlantice isi supravegheaza electronic proprii cetateni. Centrele de tip Big Brother monitorizeaza tot ce misca. Iar tot ce misca astazi misca pe internet. Dar, evident, dincolo de proprii cetateni, dincolo de toate societatile comerciale, fundatiile si organizatiile sindicale ori politice, centrele de monitorizare ii supravegheaza si pe cetatenii celorlalte state ale lumii. Iata, pana si colosul chinez este astfel monitorizat. Si nu doar de autoritatile chineze, care au fost atat de blamate pentru ca ar restrange liberatile cetatenilor acestui mare stat al lumii.
Ca toti marii iluminati ai lumii, si acest tanar, Edward Snowden, isi risca pielea atunci cand recurge la un gest suprem de revolta. Cand are indrazneala sa denunte faradelegea in fata intregii lumi. Omul risca nu doar simpla excomunicare. Ci executia sumara. Pentru inalta tradare.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News