Un tablou în valoare de 2 milioane de euro, furat din Marea Britanie, a fost găsit în România 
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
O operă de artă "de neînlocuit" din secolul al XVII-lea, furată dintr-o galerie a Universității Oxford, a fost găsită în România, dar poliția spune că încă mai caută alte două tablouri furate în timpul jafului.  

În martie 2020, cel puțin trei hoți au intrat prin efracție în Christ Church Picture Gallery, luând trei picturi din secolele XVI și XVII de pe pereți.

Aceștia au folosit o scară pentru a scăpa cu opera de artă prin acoperiș. Valoarea totală a capturii era de aproximativ 10 milioane de lire sterline. Tabloul găsit în România este o operă a lui Salvator Rosa

Operele de artă sunt: A Rocky Coast, With Soldiers Studying a Plan ("O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan"), de Salvator Rosa, pictată la sfârșitul anilor 1640, A Soldier on Horseback ("Un soldat călare") de Sir Anthony van Dyck, din 1616, și A Boy Drinking ("Un băiat care bea") de Annibale Carracci, din 1580.

Joi, poliția din Thames Valley a dezvăluit că, prin ajutorul forțelor de ordine din Europa, tabloul Salvator Rosa a fost returnat.

Poliția crede că cele două tablouri se află undeva în Europa

Inspectorul-șef James Mather a declarat într-o conferință de presă: "Poliția română a fost contactată de un bărbat aflat în posesia tabloului, care vânduse deja celelalte două opere de artă. El a ales să returneze tabloul autorităților atunci când și-a dat seama că a fost furat și este tratat ca martor."

Polițiștii speră că probele criminalistice colectate de pe tablou de experți din București îi vor ajuta să afle cine a furat-o și să dea de urma celorlalte două piese. Poliția crede că cele două tablouri se află undeva în Europa, conform Sky News.

"Urmare a activităţilor investigativ-operative efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tăinuire şi spălare de bani, de pe teritoriul României a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificaţie artistică (tablou) care ar fi făcut obiectul unei tranzacţionări pe piaţa neagră", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

"La data de 28 decembrie 2023, prin ordonanţa procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autorităţile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, iar, la data de 26 martie 2024, tabloul a fost restituit", precizează IGPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel