Un studiu Harvard arată că beneficiile vitaminei D sunt legate de greutatea corporală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Sursa foto: Pexels/Un studiu Harvard arată că beneficiile vitaminei D sunt legate de greutatea corporală
Sursa foto: Pexels/Un studiu Harvard arată că beneficiile vitaminei D sunt legate de greutatea corporală
Studiul analizează corelația dintre rezultatele pozitive ale sănătății din vitamina D și IMC-ul unei persoane.

Noi cercetări constată că vitamina D se poate metaboliza diferit la cei considerați supraponderali, ceea ce duce la beneficii reduse pentru sănătate, scrie The Harvard Gazette.

Studiul, care apare în JAMA Network Open, este o nouă analiză a datelor din studiul VITAL, un studiu clinic de mare amploare la nivel național condus de cercetătorii de la Brigham și de la Spitalul de femei, care au investigat dacă administrarea de suplimente de vitamina D sau omega-3 marine ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă, boli de inimă și boli de inimă.

"Analiza datelor VITALE originale a constatat că suplimentarea cu vitamina D a corelat cu efecte pozitive asupra mai multor rezultate de sănătate, dar numai în rândul persoanelor cu un IMC sub 25", a declarat autorul principal Deirdre K. Tobias, epidemiolog asociat în cadrul Diviziei de Medicină preventivă din Brigham.

„Se pare că se întâmplă ceva diferit cu metabolismul vitaminei D la greutăți corporale mai mari, iar acest studiu poate ajuta la explicarea rezultatelor diminuate ale suplimentării pentru persoanele cu un IMC crescut”, a mai declarat Tobias.

Vitamina D ajută la absorbţia mineralelor

Vitamina D este un nutrient esențial implicat în multe procese biologice, în special ajutând organismul să absoarbă minerale, cum ar fi calciul și magneziul. În timp ce o parte din vitamina D de care avem nevoie este produsă în organism din lumina soarelui, deficiențele de vitamina D sunt adesea tratate cu suplimente. Dovezile din studiile de laborator, cercetarea epidemiologică și cercetarea clinică au sugerat, de asemenea, că vitamina D poate juca un rol în incidența și progresia cancerului și a bolilor cardiovasculare, iar această dovadă a fost cea care a determinat studiul VITAL inițial. 

Studiul VITAL a fost un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, la 25.871 de participanți din SUA, care a inclus bărbați cu vârsta peste 50 de ani și femei cu vârsta peste 55 de ani. Toți participanții nu aveau cancer și boli cardiovasculare la momentul înscrierii. În timp ce studiul a constatat un beneficiu mic al suplimentării cu vitamina D pentru prevenirea cancerului, a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral în cohorta generală, a existat o corelație statistică între IMC și incidența cancerului, mortalitatea prin cancer și incidența bolilor autoimune. Alte studii sugerează rezultate similare pentru diabetul de tip 2.

"Acest studiu aruncă o lumină asupra motivului pentru care vedem reduceri de 30 până la 40% în decesele cauzate de cancer, bolile autoimune și alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mic, dar beneficii minime în cei cu IMC mai mare". JoAnn E. Manson, șeful Diviziei de Medicină preventivă din Brigham.

Scopul studiului a fost de a investiga o corelație între nivelurile de vitamina D și alți biomarkeri

Noul studiu a avut ca scop investigarea acestei corelații. Cercetătorii au analizat datele de la 16.515 de participanți din studiul inițial care au furnizat probe de sânge la momentul inițial (înainte de randomizare la vitamina D), precum și 2.742 cu o probă de sânge de urmărire luată după doi ani. Cercetătorii au măsurat nivelurile de vitamina D totală și liberă, precum și mulți alți biomarkeri noi pentru vitamina D, cum ar fi metaboliții săi, calciul și hormonul paratiroidian, care ajută organismul să utilizeze vitamina D.

"Cele mai multe studii de acest gen se concentrează pe nivelul total de vitamina D din sânge", a declarat autorul senior JoAnn E. Manson, șeful Diviziei de Medicină preventivă de la Brigham și investigator principal al VITAL.

„Faptul că am putut să ne uităm la acest profil extins al metaboliților vitaminei D și al biomarkerilor noi ne-a oferit perspective unice asupra disponibilității și activității vitaminei D și dacă metabolismul vitaminei D ar putea fi perturbat la unii oameni, dar nu și la alții”, a spus Manson.

Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D a crescut majoritatea biomarkerilor asociați cu metabolismul vitaminei D la oameni, indiferent de greutatea lor. Cu toate acestea, aceste creșteri au fost semnificativ mai mici la persoanele cu IMC crescut.

Studiul explică eficacitatea suplimentării cu vitamina D în cazul persoanelor obeze

"Am observat diferențe izbitoare după doi ani, indicând un răspuns tocial la suplimentarea cu vitamina D cu IMC mai mare", a spus Tobias.

Acest lucru poate avea implicații clinice și potențial explică unele dintre diferențele observate în eficacitatea suplimentării cu vitamina D prin statutul de obezitate.

„Acest studiu aruncă o lumină asupra motivului pentru care vedem reduceri de 30 până la 40% în decesele cauzate de cancer, bolile autoimune și bolile cronice. Și alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu IMC mai mici, dar beneficii minime în cei cu IMC mai mari, sugerând că ar putea fi posibil să se obțină beneficii în întreaga populație cu o dozare mai personalizată a vitaminei D ", a spus Manson. "Aceste nuanțe arată clar că există mai mult în povestea vitaminei D".

Autorii concluzionează că descoperirile VITALE sunt un apel la acțiune pentru comunitatea de cercetare pentru a continua explorarea beneficiilor potențiale ale suplimentării cu vitamina D pentru prevenirea cancerului și a altor boli și pentru a lua IMC în considerare atunci când evaluează impactul suplimentului asupra sănătății, a mai scris The Harvard Gazette.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel