Un studiu confirmă: Îmbrățișările alină durerea și combat anxietatea și depresia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Îmbrățișările ne pot vindeca de depresie și fac durerile mai suportabile, arată un studiu.

Conform unui nou studiu desfășurat de către cercetătorii de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, și Institutul de Neuroștiințe din Olanda, s-a confirmat ceea ce mulți oameni resimțeau intuitiv: îmbrățișările pot să ofere alinare în fața durerii și disconfortului, scrie NDTV.

Analiza a 212 teste la care au luat parte 12.966 de participanți a evidențiat, de departe, efectele benefice ale atingerii fizice asupra sănătății atât fizice, cât și mentale, în toate categoriile de vârstă. Studiul a relevat că atingerea contribuie la diminuarea sentimentelor de durere, depresie și anxietate, iar atingerile mai scurte și mai frecvente au generat răspunsuri exclusiv pozitive.

Surprinzător, chiar și contactul cu obiecte inanimate, cum ar fi păturile grele sau pernele, poate oferi beneficii la nivel fizic, deși efectele în plan emoțional sunt adesea mai evidente atunci când atingerea vine de la oameni sau animale.

Reacții diferite, odată cu înaintarea în vârstă

Cercetările sugerează că tipul de atingere, fie că este vorba de o îmbrățișare sau de un masaj, nu pare să aibă o importanță semnificativă, deși se pare că atingerea feței sau a capului este deosebit de eficientă. În cazul nou-născuților, atingerea venită din partea unei persoane familiare sau de la un părinte aduce mai multe beneficii, însă odată cu înaintarea în vârstă, sursa atingerii devine mai puțin importantă. Christian Keysers, neurolog, a observat că răspunsurile individuale la atingere pot varia semnificativ.

De reținut că îmbrățișările trebuie să fie consensuale pentru a fi benefice, având în vedere că atingerea este primul simț care se dezvoltă și este ceva căutat în mod natural. Cercetătorii încurajează indivizii să se îmbrățișeze cât mai des, tocmai pentru efectul terapeutic de necontestat dar și pentru consecințele benefice în plan mental. S-a constatat, de asemenea, că atunci când o persoană tristă sau deprimată este ținută în brațe pentru aproximativ un minut, bătăile inimii se armonizează cu cele ale celui care a inițiat îmbrățișarea, se instalează instant starea de bine iar stresul se diminuează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel