Un student a murit după ce a mâncat paste reîncălzite. Ce este "sindromul orezului prăjit"
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Orezul, cartofii și pastele sunt mâncăruri gustoase, dar ce-ai zice dacă ai afla că pot fi și letale? Cazul tragic al unui tânăr care a decedat după consumul de paste reîncălzite aduce în atenție o problemă mai puțin cunoscută - "sindromul orezului prăjit".

Povestea unui tânăr de 20 de ani din Belgia care a murit în anul 2008 după ce a mâncat resturi de paste, vechi de cinci zile, a devenit virală, în ultima perioadă, pe TikTok, Reddit și YouTube, potrivit New York Post.

În fiecare duminică, tânărul student își pregătea meticulos mesele pentru săptămâna ce urma, pentru a evita gătitul în zilele aglomerate de cursuri. Într-una dintre aceste duminici, a optat pentru paste și le-a depozitat în recipiente pentru a le reîncălzi și consuma mai târziu. Până aici, totul părea în regulă, dar tânărul a omis un pas esențial: controlul temperaturii. În loc să păstreze pastele în frigider, le-a lăsat timp de cinci zile pe blatul mobilierului de bucătărie, la temperatura camerei.

Timp de patru zile, pastele și-au păstrat aroma inițială. Cu toate acestea, în cea de-a cincea zi, tânărul a remarcat că gustul părea diferit față de rețeta standard. Cu toate acestea, a ales să le consume.

A murit la 10 ore după ce a mâncat paste

La scurt timp după ce a servit pastele vechi de cinci zile, tânărul a început să resimtă dureri abdominale și de cap, urmate de episoade de diaree și vărsături. A încercat să se hidrateze și să se odihnească, dar a doua zi dimineața a fost găsit mort. În urma investigațiilor s-a stabilit stabilit că studentul a murit în jurul orei 4 dimineața, la aproximativ 10 ore după ce a consumat pastele „otrăvitoare‟. Autopsia efectuată la cinci zile după deces a dezvăluit prezența necrozei hepatice, care a dus la oprirea funcționării organelor.

Mostre din pastele consumate de tânăr au fost expediate la un laborator pentru analiză, iar specialiștii au identificat cantități semnificative de Bacillus cereus, o bacterie întâlnită în orez, paste și cartofi. Această bacterie poate cauza intoxicații alimentare, probleme de sănătate grave și chiar deces, în cazul în care mâncarea nu este pregătită corespunzător din punct de vedere termic, conform informațiilor oferite de Cleveland Clinic.

Potrivit Consiliului Național de Nutriție din Filipine, încălzirea, răcirea și reîncălzirea susține multiplicarea bacteriei, o problemă numită „sindromul orezului prăjit‟. Pentru a ne feri de astfel de pericole este obligatoriu să gătim la temperaturi de peste 75 de grade Celsius, iar mâncarea trebuie să fie servită imediat după ce este preparată sau depozitată în frigider sau congelator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel