Data publicării:

Un soldat ucrainean, luat prizonier pe Insula Șerpilor, s-a întors acasă. Zelensky îi oferise distincție militară postum

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Un soldat ucrainean care a făcut parte dintre apărătorii Insulei Şerpilor, despre care se credea că a fost ucis, s-a întors din Rusia în Ucraina, în cadrul unui schimb de prizonieri.

La câteva zile după ce a început invazia rusă în Ucraina, marina rusă a atacat Insula Şerpilor din largul coastelor ucrainene.

A fost un episod intens mediatizat, după ce apărătorii ucraineni au refuzat să se predea navei de război ruseşti. S-a crezut că mai mulţi dintre apărători au fost ucişi şi chiar au primit distincţii militare postume din partea preşedintelui Volodimir Zelenski.

Printre cei a căror soartă a rămas necunoscută se numără un tânăr soldat din Brigada 35 de puşcaşi marini, pe nume Valeriy.

Ulterior, s-a dovedit că Valeriy a fost luat prizonier de ruşi, dar a fost trimis înapoi în Ucraina în cadrul unui schimb de prizonieri. Odată ajuns acasă, Valeriy a primit o permisie şi a plecat imediat la Harkov, unde a cerut-o în căsătorie pe iubita sa, cu care avea o relaţie de doi ani, Vladislava.

Cei doi s-au căsătorit în weekend, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi comandantul lui Valeriy, Maksym Zinchenko. Unitatea militară a anunţat nunta pe pagina de Facebook.

Tot acolo s-a spus că sentimentele celor doi tineri „au fost întărite de distanţă şi de timp, iar separarea şi incertitudinea le-au dat o înţelegere reală a faptului că viaţa este fragilă”, precizează Mediafax.

„Fantoma de la Kiev” și-a dat masca jos

„Fantoma de la Kiev este o legendă care prezintă povestea unui super-erou, al cărui personaj a fost creat de ucraineni!”, scrie NY Times.

Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a scris sâmbătă un mesaj pe Facebook, spulberând un zvon care circulă de luni de zile care a înviorat rezistența împotriva invaziei Rusiei.

Declarația ucraineană a venit cu precizări după ce unele instituții de știri, inclusiv Times of London, au identificat Fantoma de la Kiev drept maiorul Stepan Tarabalka, un tânăr de 29 de ani care a murit într-o bătălie aeriană în martie. 

Afirmația a răsunat pe rețelele de socializare și în publicațiile tabloide din Ucraina și Occident, părând să confirme că povestea eroului luptător era reală.

În schimb, s-a dovedit a fi doar un erou fictiv menit să le ofere curaj soldaților

La doar o zi după începutul invaziei Rusiei, presa ucraineană a început să raporteze că un pilot necunoscut al unui avion de luptă MIG-29 a doborât șase avioane inamice în 30 de ore. 

Apoi meme-urile și ilustrațiile au început să circule online cu hashtag-ul #ghostofkyiv, adunând sute de milioane de reacții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel