Data publicării:

Un șoarece a provocat aterizarea de urgență a unui avion

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
O cursă aeriană operată de Scandinavian Airlines (SAS), care zbura de la Oslo, capitala Norvegiei, către Malaga, Spania, a fost nevoită să efectueze o aterizare neprogramată din cauza unui pasager neașteptat: un șoarece.

Evenimentul s-a petrecut miercuri, când micuțul stăpân pe patru lăbuțe a scăpat dintr-un meniu servit la bord, punând în pericol siguranța zborului, scrie BBC.

Zborul, inițial programat să ajungă în Malaga, a fost deviat către Copenhaga, capitala Danemarcei, pentru a fi gestionată situația. Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, Oystein Schmidt, decizia de a devia aeronava a fost luată în conformitate cu procedurile de siguranță stabilite de SAS. „Stowaway-ul blănos” prezenta un risc serios, în special în ceea ce privește posibila deteriorare a echipamentului electric de la bord, care ar fi putut fi ros de șoarece.

Companiile aeriene impun restricții stricte în privința prezenței rozătoarelor pe aeronave, tocmai din cauza pericolelor asociate cu deteriorarea cablurilor electrice, care ar putea compromite funcționarea echipamentului crucial de la bord.

Deși o astfel de situație este extrem de rară, compania aeriană SAS a reușit să o gestioneze rapid și eficient. „Este ceva ce se întâmplă extrem de rar,” a subliniat Schmidt. El a mai adăugat că SAS are proceduri bine stabilite pentru astfel de incidente, inclusiv colaborarea cu furnizorii de alimente pentru a preveni repetarea unor situații similare.

Pasagerii afectați de incident au fost îmbarcați ulterior pe o altă aeronavă, care i-a transportat în siguranță la destinația finală, Malaga.

Jarle Borrestad, unul dintre pasagerii aflați la bordul aeronavei afectate, a descris scena neobișnuită într-un videoclip înregistrat pentru BBC News Channel. Potrivit acestuia, șoarecele a scăpat din cutia de mâncare a unei femei care se afla pe locul de lângă el. Cu toate acestea, Borrestad a remarcat că atmosfera de la bord a fost una calmă, pasagerii nefiind afectați de o stare de panică.

„Oamenii nu erau deloc stresați”, a relatat Borrestad. Cu toate acestea, pentru a evita ca șoarecele să îi urce pe picioare, acesta a luat măsuri suplimentare de precauție, punându-și șosetele peste pantaloni. În ciuda devierii zborului către Copenhaga, pasagerul a precizat că întârzierea a fost relativ mică, doar câteva ore în plus la călătoria planificată.

Incidentul de pe zborul SAS vine la doar o săptămână după un alt eveniment bizar, în care două veverițe au perturbat o cursă feroviară în sudul Angliei. Trenul a fost oprit la mijlocul traseului, deoarece una dintre veverițe a refuzat să părăsească vagonul, cauzând astfel întârzierea călătoriei.

Deși aceste incidente pot părea comice sau inofensive la prima vedere, ele ridică întrebări serioase cu privire la siguranța pasagerilor și a echipajului. Rozătoarele, prin natura lor, pot provoca daune considerabile echipamentelor electronice sau mecanice, ceea ce face esențială intervenția rapidă și eficientă din partea companiilor de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel