Un singur laborator RT-PCR care face teste COVID-19, acreditat în România de RENAR. Val Vâlcu, întrebare CHEIE. "Au specialişti sau bifează hârtii?"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Jurnalistul Val Vâlcu vine cu o întrebare cheie după ce preşedintele RENAR (Asociaţia de Acreditare din România) a spus că doar un singur laborator din ţară are acreditare pentru testarea prin metoda RT-PCR pentru COVID-19. 

"Este o problemă cu testele PCR. Nu sunt acreditate. Noi am acreditat, pentru metoda PCR, vreo opt laboratoare, dar nu pentru acest virus. Pentru acest virus SARS-CoV-2, cred că avem un singur laborator acreditat pentru că metoda PCR este acreditată. Trebuie specificat pentru ce virus. Avem acreditate opt laboratoare, dintre care şi "Matei Balş", dar pe alţi viruşi. Sunt acreditate de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii are dreptul, dar în general autorităţile autorizează nu acreditează, pe baza acreditării RENAR. La testele PCR acreditate, din câte ştiu eu, încrederea este cam de 96%. Ceea ce este foarte important. Autoritatea, care poate să fie ministerul sau altă instituţie publică a Guvernului, poate să introducă obligativitatea. Dacă ni se cere acreditarea, noi acredităm",  a declarat prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu, presedintele RENAR, la Antena 3.

VEZI Un singur laborator din România, dintre cele care fac teste RT-PCR COVID, este acreditat

Val Vâlcu: Sunt acreditate odată de producător. Cu ce vine RENAR în plus?

Jurnalistul atrage atenţia asupra perioadelor lungi de timp necesare pentru desfăşurarea birocraţiei din România şi întreabă ce aduce în plus RENAR-ul, oricum, în condiţiile în care aparatele de testare RT-PCR sunt deja acreditate de producător în Germania. 

"Nu e rău să fii acreditat, dar să ne gândim cât durează procedurile. Dacă stăteam după RENAR şi după birocraţia din România în general, nu putem să nu ne întrebăm dacă mai apuca virusul să fie depistat de vreun laborator sau se termina pandemia până se acreditau laboratoarele. 

Producătorii acelor aparate care le-au acreditat în Europa odată, în Germania. Ele funcţionează aproape automatizat în marile universităţi şi spitale din Europa. Pe ei îi verifică un funcţionar? Dacă sunt folosite în marile spitale, ce aduce în plus RENAR-ul? Asta e întrebarea! Au cine ştie ce specialişti sau bifează nişte hârtii? Probabil că RENAR mai găseşte şi pe câte unul în neregulă, dar totuşi...", a spus Val Vâlcu. 

Acesta a adus aminte şi de spusele lui Mircea Badea, care arăta că Poliţia îi controlează mai amănunţit tot pe cei care respectă regulile, dar pe interlopi îi lasă în pace, şi întreabă dacă situaţia poate fi extrapolată şi aici. "Probabil că şi RENAR-ul mai găseşte pe unii în neregulă, dar oare pe cei care nu sunt în regulă îi controlează la fel de des ca pe cei care respectă normele?", a punctat Vâlcu. 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel