Data actualizării:
Data publicării:

Un sat din România, scos la vânzare cu 1,4 milioane de euro. Are doar patru case

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Dziana Hasanbekava, Pexels
Fotografie de la Dziana Hasanbekava, Pexels

Un sat format din doar patru case a fost scos la vânzare. Preţul este 1,4 milioane de euro. 

Este vorba despre Satul Albastru, din apropiere de Horezu. Acesta are 16 camere, 6 băi, 1,44 ha de teren şi 693 mp suprafaţă construită. 

"Patru case fac un sat. Par puține dar nu e nevoie de mai mult ca să simți că ai șansa să construiești un univers. Cum ar fi să îți poți alcătui lumea de la zero? Să fii un demiurg modern ce jonglează între urban și rural, între construit și crescut, care lasă în urmă orașul și-și atârnă visele la streașină unei case vechi, măcar din când în când!

Casele Albastru și Origini au peste un veac; în prima lor viață au ocrotit somnul, zâmbetele și neliniștile unor familii din nord. În nouă lor viață au fost strămutate între prunii unui sat din Vâlcea, la 25 km de Râmnicu Vâlcea și 87 km de Sibiu. Ele stăpânesc acum peste 14000 mp de teren alături de un hambar devenit vatra satului. De la depărtare și mai ales de sus, din slava cerului, proprietatea are aparența rusticului necăutat, cu case răsfirate pe un teren lipsit de parcelări simetrice, separate doar de o cărare ca un arbore al vieții", se arată pe site-ul casei de licitaţii Sotheby's.

"Satul primeşte oaspeţi"



"În șindrila acoperișurilor ochiuri de geam deschid alene pleoapele; prispa este înălțată cu pietre de râu iar stâlpii ei poartă-n lemn despicături și însemne tainice în viața oamenilor de altădată. La exerior ochiul întâlnește un albastru electrizant, dar în pereții căsuțelor inima simte cărămida ce păstrează căldura cuptorului care a ars-o și bătăturile palmelor ce au netezit lemnul și l-au îmblânzit pe pereții camerelor.

În prezent satul primește oaspeți ce-și doresc liniște, prilej de privit munții de afară și hățișul din propriul interior. Proprietarii au pus în case țesături de la străbunica, antichități din piețele Franței și piese de mobilier sau decorațiuni făcute de mâini de artiști tineri sau artizani cărunti. Paturile sunt confortabile, dușurile au apă caldă la discreție iar pe masa din hambar ajung produse de sezon de la fermierii sibieni din apropiere (pâinea și cozonacii se fac însă în casă).

La cei 150 de ani ai săi Casa Amurg e încă vânjoasa, lucru care se vede din fibra lemnului de stejar lăsat vizibil în camera de zi. Are două dormitoare cu pat matrimonial, baie cu duș, spațiu de zi generos la parter și, desigur, sobă cu lemne.

Casa Zori de Zi le-a amintit proprietarilor actuali de “acele bunici cochete care mereu poartă ruj și cercei cu pietre prețioase, chiar dacă le găsești îmbrăcate în halat de casă”. Este gândită pentru o familie cu mulți copii care să o umple de râsete - un dormitor matrimonial și unul cu patru paturi individuale au grijă de asta. Camera generoasă de zi și soba sa cu lemne de la parter sunt pregătite pentru povești.

Pentru că impune prin sobrietatea ei, casa Rădăcini poartă culorile toamnei; lemnele ei masive atestă vechimea, originile. Sunt două dormitoare și aici, ambele cu paturi matrimoniale, și o sobă cu lemne în camera de zi.

A patra căsuța, numită Origini, este cea care a primit țesăturile și decorațiunile personale ale familiei, moștenite de la bunici. La mansardă sunt două dormitoare pentru patru persoane și baia cu duș, iar la parter este camera de zi cu sobă cu lemne", mai transmite casa de licitaţii.

Proprietatea "poate fi simultan cămin, investiţie, business, casă de vacanţă"



"Inima satului este hambarul, șura, locul unde vinul din pahar invită la meditații, iar vârful Cozia la depănat povești. Masa construită dintr-o singură bucată de lemn adună în jurul ei sătenii cu mic cu mare, iar soba cere cărți, ceai și o pisică (vulpița Julieta vine și ea în sat vara să asculte povești). În prezent sătenii sunt invitați să ia parte la cosit, strânsul fânului sau culesul prunelor când le vine vremea, la făcut țuică, zacuscă și dulceață sau pus murături.

Frumusețea acestei proprietăți constă în flexibilitatea pe care o oferă - ea poate fi simultan cămin, investiție, business și casă de vacanță, nu cere o decizie, o etichetă, o renunțare ci doar dor de natură și viața simplă de altădată", concluzionează cei de la Sotheby's. .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel