Un sarcofag vechi de 1.700 de ani, decorat cu chipul Medusei, a fost distrus de un excavator într-un cimitir din Alba Iulia / video + galerie foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un sarcofag roman vechi de 1.700 de ani a fost distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal.

Una dintre cele mai mari „descoperiri arheologice“ din Alba Iulia, din ultima perioadă, a fost făcută cu excavatorul. Un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucăți în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal, conform Alba24.

Zona în sine este sit arheologic și potrivit legii era nevoie de o săpătură arheologică preventivă. 

Mai exact acesta a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.

Mai mult de atât, o bucată din capacul unui sarcofag ce ar fi aparținut unui copil era aruncat într-o altă parte a cimitirului, iar alte fragmente împrăștiate prin zonă și chiar în groapa în care trebuia lăsat sicriul unei persoane decedate.

Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările.

A fost deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice.

Cum s-a făcut descoperirea

Totul a pornit de la o sesizare trimisă de un cetățean din oraș către arheologi pe pagina de Facebook a secției de Arheologice ce aparține Muzeului Național Al Unirii din Alba Iulia.

Imediat după ce au citit sesizarea cetățeanului care era însoțită și de câteva poze, arheologii au mers pe teren pentru a vedea ce a fost scos la suprafață cu excavatorul.

O raritate a fost făcută bucăți cu excavatorul

Arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru au explicat pentru alba24.ro ce se află în mormanul de pământ aruncat într-o margine a cimitirului aflat în extindere. La o primă vedere sarcofagul ar avea undeva la 1700 de ani vechime. Tehnica de inscripție prezentă pe sarcofag ar fi fost utilizată în secolul al II-lea, mai explică arheologii.

„Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag. Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui.

Un sarcofag roman din piatră era format din două ”operculum” și ”arca”. Sun bucăți din arcă și din capacul sarcofagului care are la colț patru sferturi de sferă”, a explicat George Bounegru.

Acesta a și arătat câteva bucăți din sfere, bucăți aruncate prin mormanul de pământ și piatră.

Sarcofagul lui Claudius decorat cu chipul Gorgonei

„Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa. Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există”, a mai completat arheologul.

Întrebat de reporterul alba24.ro cine își putea permite un asemenea sarcofag, arheologul a răspuns:

„Evident una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult… O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag.

Avem două fragmente de inscripție, probabil sunt și altele sub mormanul de pământ. Ele arată tipic pentru un monument funerar. Numele ”CL” de la Claudius și apoi urmează Hermionus probabil.

Mai jos aflăm și câți ani a trăit personajul, vreo 30. Este pus de către „coniux”, soția acestuia”, mai explică arheologul. Dedicația e pusă de „coniux”, forma „coniugi”, traducere din latină însemnând „soția defunctului”.

Pe bucățile de sarcofag se pot observa cu ușurință urme ale distrugerii provocate de excavator. De asemenea momentan nu se poate observa toată structura sarcofagului. De asemenea nici scheletul din sarcofag nu este vizibil. Mai mult de atât, în sarcofag se putea afla un inventar”, a spus arheologul.

Radu Ota, explică că sarcofagul era unul de mărimi mari, undeva la 2 metri și jumătate. Este unul din sarcofagele rare care se păstrează cu inscripție de la Apulum. Mai există unul, dar nu are o inscripție atât de bună realizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel