Data publicării:

Un român şi un suedez, recuperaţi de salvamontişti de pe munte. Spun că s-au rătăcit după ce au fugit de câinii unei stâne

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Salvamont Maramures
Facebook Salvamont Maramures
Un român şi un suedez, turişti, au fost recuperaţi din munţii Gutâi de salvamontişti. 

Doi turişti, un român şi un suedez, care s-au rătăcit în Munţii Gutâi pe traseul Creasta Cocoşului (1.391 metri altitudine) - satul Breb au fost recuperaţi de salvatorii montani în noaptea de marţi spre miercuri, a informat directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

"Cei doi turişti - unul de 20 de ani, celălalt de 26 de ani - susţin că s-au rătăcit în momentul în care au fugit de câinii unei stâne de oi, întâlnită la coborâre. I-a prins noaptea pe munte şi au deviat de la traseul marcat cu "cruce roşie" de la Creasta Cocoşului spre Breb. Cei doi turişti au fost recuperaţi şi transportaţi în siguranţă până în localitatea Breb, unde aveau asigurată cazarea", a spus Dan Benga, citat de Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, localizarea celor doi turişti a fost efectuată de STS, iar două echipe de salvatori montani cu utv-ul şi autospeciala din dotare i-au recuperat din munte.

Starea de sănătate a celor doi turişti este bună. 

Salvamont Maramureş, dotat cu echipamente noi 

Serviciul Judeţean Salvamont Maramureş este sprijinit şi dotat cu echipamente performante care permit recuperarea în timp util a persoanelor aflate în dificultate pe munte sau în alte împrejurări, a informat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

"Pentru a veni în sprijinul salvamontiştilor maramureşeni am achiziţionat o serie de dotări necesare în misiunile lor: binocluri cu termoviziune şi telemetru, drone cu termoviziune, telefoane satelitare, roboţi Corpuls CPR, de ultimă generaţie, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, fiind roboţi de compresii toracice. De asemenea, în 2022 am achiziţionat o autosanitară nouă, dotată cu echipament compatibil cu sistemul de pe elicopterele SMURD. (...) Misiunile Salvamont nu sunt deloc uşoare, iar pentru dedicarea şi profesionalismul cu care îndeplinesc aceste misiuni merită toată aprecierea şi recunoştinţa noastră", a spus Ionel Bogdan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel