Un rege şi un preşedinte
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
srs
srs

Traim intr-o republica si ne iubim monarhul. Ne pretuim monarhul si, totusi, avem un presedinte. Iar Presedintele il injura pe Rege. La drumul mare. Si il secondeaza o cohorta de yesmani. Cu toate acestea, Regele se adreseaza natiunii. Si o face din epicentrul celei mai importante puteri. Din epicentrul puterii legislative. In absenta Presedintelui si a primului ministru. Avem un Rege care este legat de Dumnezeu printr-un fir invizibil dar mai rezistent decat titanul. Un Rege caruia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a intors spatele. Avem un model si nu stim ce sa facem cu el. Avem o istorie prezenta si o istorie in fata, pe care o impingem undeva in spate. Ce se intampla cu poporul roman? Ce se intampla cu Romania?

De ce nu ne blesteama Majestatea Sa Regele Mihai? De ce nu ne intoarce definitiv spatele? De ce, la 90 de ani ai Sai, Regele inca ne rabda? Dupa ce cetatenii acestei tari au rabdat alungarea Sa. Dupa ce mamaliga romaneasca nu a explodat atunci cand Regele acestei tari a fost trimis intr-o extrem de lunga pribegie.

De ce nu ne-a abandonat Regele, in ciuda uriaselor tone de dejectii, revarsate asupra Familiei Regale in anii comunismului de catre romani? Caci atunci cand vorbim de atacuri impotriva celui mai important om al unui stat, prea putin conteaza ceea ce fac strainii. Cum de nu a abandonat Regele Mihai lupta pentru romani, in conditiile in care romanii s-au straduit atat de mult sa-i terfeleasca imaginea si onoarea? Ce mister se ascunde in spatele acestei tenacitati?

Regele Mihai are o statura morala comparabila cu cea a lui Gandhi ori a lui Dalai Lama. El este, le place unora sau nu, un simbol nu numai pentru romani, ci pentru lumea intreaga. Asa se si explica de ce atunci cand Presedintele Traian Basescu l-a calomniat, Regele Mihai a fost aparat nu numai de romani, ci si de reprezentanti de seama ai democratiilor europene. De ce i-ar dedica Le Monde aniversarii varstei de 90 de ani a Regelui Mihai o pagina de garda, daca Majestatea Sa ar fi un monarh oarecare? De ce romanii care au ajuns, dupa jumatate de secol de comunism, sa nu mai inteleaga rostul, valoarea si, pana la urma, importanta monarhiei, de ce au ajuns acesti romani, care sunt republicani, sa-si iubeasca si sa-si stimeze Regele detronat? De ce acesti romani republicani il sfideaza pe Presedintele Traian Basescu, pe care, chiar si la limita, l-au reales totusi in urma cu 2 ani?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel