Un primar cere garanție de înmormântare pentru alpiniștii de pe Mont Blanc. Grupul de români în pantaloni scurți și teniși, întors din drum
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Un primar cere garanție de recuperare și înmormântare de 15.000 euro pentru alpiniștii care vor să escaladeze Mont Blanc, deși condițiile sunt foarte periculoase.

Un primar francez consideră situația de pe Mont Blanc atât de periculoasă încât alpiniștii ar trebui să ofere o garanție de 15.000 euro pentru a acoperi costurile de recuperare și posibilă înmormântare ale aventurii, potrivit BBC.

Jean-Marc Peillex este primarul localității Saint-Gervais de la poalele celui mai înalt munte din Europa de Vest, cu vârful de 4.807 metri. El este de părere că cei care au ignorat avertizările și au parcurs ruta Goûter au jucat „ruleta rusească”. Din cauza caniculei, există un risc extrem de avalanșe și alte alunecări de teren.

Cum s-a ajuns la suma de 15.000 euro

Primarul Peillex spune că costurile medii pentru recuperarea de pe munte se ridică la 10.000 de euro în timp ce costurile de înmormântare depășesc 5.000 euro. „Nu este posibil ca francezul de rând să plătească pentru a acoperi aceste costuri”, a spus el într-un comunicat.

Acum, pe site-ul oficial al localității se menționează că ghizii montani refuză să mai ducă alpiniștii pe ruta Goûter, una foarte populară de altfel, de la Saint-Gervais la stațiunea montană Chamonix. Decizia este în vigoare până cel puțin la jumătatea lunii august.

Peillex spune că există „pseudo-alpiniști” care insistă să se aventureze „cu moartea în ghiozdane”. „Vreau să mă asigur că lumea reacționează, să înțeleagă că vorbim de un pericol foarte mare, e aproape suicidal să urci acolo”, a mai declarat primarul îngrijorat.

Deocamdată taxa nu a fost impusă

Joi a fost o alunecare de pietre atât de masivă încât ar fi ucis pe oricine în calea sa. Deși are puterea de a impune taxa de 15.000 euro, încă nu a făcut acest lucru. „Dacă cineva crede că e ilegal, poate merge liniștit să ne dea în judecată”, mai spune primarul.

În plus, acesta a declarat că un grup de români au fost găsiți pe munte, în data de 30 iulie, purtând pantaloni scurți și teniși. A fost nevoie de un elicopter să le transmită prin portavoce să se întoarcă. „Deși au renunțat la aventură, au spus că o să revină a doua zi!”, a mai adăugat Peillex.

Un alpinist a murit după ce a căzut în gol în Tatra Mare, în iulie

Un alpinist și-a pierdut viața în masivul Tatra Mare, după ce a căzut în gol, în 17 iulie 2022. Acesta a căzut în gol aproximativ 50 de metri în masivul montan Tatra Mare din nordul Slovaciei, au anunţat autorităţile locale, informează Agerpres. 

Un însoţitor al victimei în vârstă de 56 de ani a raportat accidentul printr-un apel la serviciile de urgenţă, a indicat Serviciul Salvamont. La locul accidentului a fost trimis un elicopter cu un salvator şi un medic. Bărbatul a fost declarat decedat la faţa locului, iar însoţitorul său, care nu era rănit, a fost coborât de pe munte.

Serviciul Salvamont a precizat că accidentul a avut loc în timpul coborârii de pe o stâncă ascuţită numită Ihla v Patrii, lângă Valea Mengusovská din Parcul Naţional Tatra Mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel