Data actualizării:
Data publicării:

Un preot italian antimafie a fost atacat la Roma. "Timpul tău se scurge – te vom omorî"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Don Antonio Coluccia conducea un marș anti-criminalitate când a fost atacat cu scânduri, sticle și bastoane.

Un preot italian antimafia, care luptă de ani de zile împotriva crimei organizate și traficului de droguri în Roma, a fost victima unui „atac violent de tip mafiot” în Capitală.

Don Antonio Coluccia, în vârstă de 49 de ani, care trăiește sub protecție continuă din cauza numeroaselor amenințări din partea organizațiilor criminale, a fost atacat duminică seara cu scânduri, sticle și bâte în cartierul Quarticciolo din Capitală, unde conducea marșul.

"Timpul tău se scurge – te vom omorî", ar fi strigat cineva de la o fereastră în timp ce atacul avea loc pe strada de mai jos.

Preotul, vizat de un grup infracțional roman din cauza discursului său public și pentru că a transformat casa confiscată a unui șef mafiot într-un adăpost pentru persoane sărace și dependenți de droguri, a fost scos în siguranță de agenții din echipa sa de securitate.

"Mă voi întoarce. Sunt dedicat să slujesc orașul", a declarat Coluccia pentru Roma Today marți, după ce știrea despre atac a fost făcută publică. "Voi lupta întotdeauna pentru dreptate pentru cetățenii onești care locuiesc în acest cartier. Duminică m-am oprit să vorbesc cu niște tineri, apoi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Situația de aici este gravă", a continuat preotul.

El a adăugat: "Este datoria mea să fac oamenii să conștientizeze problemele din zonele afectate de droguri, neglijență și degradare".

Luisa Regimenti, consilier pe probleme de securitate pentru regiunea Lazio, a declarat: "A fost un atac violent de tip mafiot. Sunt sigură că Don Coluccia nu va fi intimidat, ci, dimpotrivă, își va dubla eforturile pentru a reda demnitatea și speranța multor cetățeni respectabili care locuiesc în acest cartier".

Nu este prima dată când preotul se confruntă cu agresiuni sau amenințări din partea grupurilor criminale

Nu este prima dată când Don Coluccia se confruntă cu agresiuni sau amenințări din partea grupurilor criminale. Avertismentele violente au început în 2014, când casa și mașina lui Coluccia au fost vandalizate. În iunie 2015, doi bărbați au deschis focul asupra lui, ratându-l pe cleric, dar rănind ușor un trecător.

În august 2023, un bărbat a încercat să-l lovească cu un scuter în Tor Bella Monaca, un cartier sărac de la periferia Romei. Atacatorul a fost ulterior arestat pentru tentativă de omor. Iarna trecută, în același cartier, containere de gunoi au fost incendiate la câțiva metri de locul unde era așteptat să fie prezent Coluccia.

Zeci de preoți din toată Italia au fost victime ale atacurilor și intimidărilor din partea mafiei

Zeci de preoți din toată Italia au fost victime ale atacurilor și intimidărilor din partea mafiei.

Părintele Maurizio Patriciello trăiește sub protecția poliției de când o bombă, însoțită de mesajul „ieșiți din calea noastră”, a explodat în februarie anul trecut lângă poarta bisericii sale din Caivano, un oraș de la periferia Neapolelui. Amenințarea a fost răspunsul Camorrei la lupta lui Patriciello împotriva depozitării ilegale de deșeuri toxice de către organizația mafiotă. Infractorii duceau deșeurile pe terenurile agricole din regiunea Campania, în sudul Italiei.

Părintele Luigi Ciotti, un alt cleric antimafia, trăiește sub escortă polițienească de mai bine de un deceniu. Preotul a fondat organizația Libera, care identifică și confiscă bunuri de la mafie și le pune în slujba unor scopuri umanitare.

Așa cum mafiotul sicilian Marino Mannoia i-a spus odată FBI-ului, membrii mafiei se consideră nepedepsibili – chiar și în fața lui Dumnezeu – dar se tem de o biserică care le interferează afacerile sau care subliniază incompatibilitatea dintre crimă și evanghelie.

În 1993, părintele Pino Puglisi a condamnat mafia în Palermo. A fost ucis pe 15 septembrie 1993, de ziua sa de 56 de ani. A fost beatificat în 2013.

În martie 1994, părintele Giuseppe Diana a fost ucis de Camorra în Casal di Principe, lângă Napoli, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel