Un preot francez s-a sinucis. El denunțase anterior abuzurile din interiorul Bisericii franceze
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Un preot francez, care denunţase abuzurile de putere din cadrul Bisericii, s-a sinucis, iar tragicul eveniment pune sub acuzare conducerea Curiei.

François de Foucauld, în vârstă de 50 de ani, a fost preot timp de 18 ani și și-a exercitat slujirea în mai multe parohii din dieceza de Versailles, potrivit Europa Today.

Pentru cei dragi, gestul tragic dezvăluie disfuncționalitățile exercitării puterii în cadrul Bisericii Catolice. Pe rețelele de socializare dezbaterea s-a intensificat, dând poveștii o dimensiune națională. 

În câteva zile, a devenit emblema abuzului de autoritate și a suferinței la locul de muncă a preoților care ar avea puține posibilități de recurs, nefiind ocrotiți de legea muncii ca și alți angajați.

Prietenii preotului au acuzat în mod explicit eparhia de Versailles, cu conflicte între un grup de credincioși și preot care s-au soldat cu scrisori de protest către episcop, întreruperi ale omiliilor sale, insulte și chiar amenințări.

Potrivit poveștii lui Nicolas Jourdier, un producător de film care se prezintă drept prietenul său, povestea a început după numirea sa la Bois d'Arcy în septembrie 2014, când un mic grup de enoriași care dețineau conducerea parohiei a intrat în conflict. cu el.

Inițial latent, conflictul a izbucnit  la sfârșitul anului 2018 cu scrisori de denunț către episcopie, întreruperi ale omiliilor sale, insulte și chiar amenințări. Preotul i-a cerut apoi episcopului vremii, Monseniorul Eric Aumonier, să poată citi scrisorile sau măcar să fie la curent cu reproșurile adresate episcopiei.

Aumonier a refuzat, apelând la dreptul la intimitate. În cele din urmă, a fost convocată o întâlnire cu episcopul auxiliar și acuzatorii preotului paroh pentru a clarifica situația. Acesta din urmă a refuzat să participe.

Pr. Foucauld a consultat un avocat pentru a iniția o procedură de hărțuire, dar nici aceasta nu a avut succes și astfel a început greva foamei pentru a cere o audiență pentru a discuta despre disfuncționalitățile curiei diecezane, pe care episcopul le-a acceptat, dar pe care s-a încheiat ”cu acuzații grave, în special financiare, la adresa parohului și a echipei sale”. 

Auditul, înmânat membrilor consiliului episcopal, cuprinde, printre alte elemente, indiscreții, prezentate ca atare, asupra vieții private a religiosului, acuzat de a avea o amantă, și asupra sănătății sale psihologice.

Noul episcop al eparhiei, Monseniorul Luc Crépy, care a preluat funcția în februarie 2021, a recunoscut într-o scrisoare din 11 aprilie 2022 că ”afirmațiile făcute despre preot nu sunt susținute de nicio dovadă” și ”sunt neîntemeiate” și că ”auditul a urmat o metodologie deosebit de discutabilă și contrară eticii profesionale”, și i-a cerut preotului să revină în eparhie în februarie 2021.

Dar situația s-a schimbat din nou pe 13 mai 2022, când episcopul i-a cerut să nu inițieze ”nici o formă de litigiu, în fața oricărei autorități, împotriva nimănui”.

O lună și jumătate mai târziu, pe 1 iulie, preotul și-a pus capăt vieții.

Părintele François criticase deschis, chiar și în mass-media, că ”de prea multe ori un cerc restrâns de clerici și laici din jurul episcopului este cel care are ultimul cuvânt”.

”Dacă Biserica cere ascultare în exercitarea unei slujiri, în schimb trebuie să lase clerului și mirenilor o parte a inițiativei în exercitarea acestei ascultări”, a subliniat preotul.

În decembrie, el publicase un articol în ziarul La Croix în care denunța ”o constrângere la tăcere impusă de unii” în Biserică. Cu acea ocazie el a cerut ”libertatea de exprimare” și ”luarea în considerare a martorilor abuzurilor de putere” pentru a ”discerne treptat împreună reguli clare și pașnice de guvernare în cadrul Bisericii”.

În articol a analizat mecanismul abuzului de putere în Biserică, a cărui victimă a spus. "Cuvântul este închis. De prea multe ori un cerc restrâns de clerici și mireni din jurul episcopului este cel care are ultimul cuvânt. Această constrângere la tăcere impusă de câțiva nu mai are loc".

În ultimii patru ani, șase preoți s-au sinucis în Franța. Patru dintre ei ”au fost implicați în cazuri de gesturi nepotrivite sau agresiuni sexuale”. Toată lumea a recurs la spânzurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel