Un politician român cere sancționarea unor fotbaliști britanici. Vezi de ce
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din PE, a cerut Asociației Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia (PFA) și Federației Engleze de Fotbal (FA) să sancționeze recentele declarații discriminatorii la adresa românilor făcute de jucătorii Joey Barton și Dan Trenkel și să aibă o reacție oficială prin care să se delimiteze de acestea.

Cătălin Ivan subliniază că declarațiile "extrem de deplasate” ale fotbalistului Joey Bartonla la adresa românilor nu pot fi tolerate. Europarlamentarul atrage atenția că "astfel de etichetări afectează nu numai românii cinstiți și muncitori care trăiesc deja în Marea Britanie" ci și pe românii precum Dan Petrescu, Gică Popescu, Vlad Chiricheș, Răzvan Raț sau Costel Pantilimon.

Iată scrisorile trimise de Cătălin Ivan  către conducerile Asociației Fotbaliștilor Profesioniști din Anglia, respectiv Federației Engleze de Fotbal:

***

Stimate Domnule Gordon Taylor,

Vă adresez acest apel în contextul unor declarații extrem de deplasate pe care un reprezentant al lumii fotbalistice britanice, jucătorul Joey Barton, le-a făcut recent cu privire la cetățenii de naționalitate română.

Declarațiile sale discriminatorii au fost preluate în presa britanică și nu doresc să le reiau aici. Însă doresc să solicit o reacție publică fermă din partea Asociației dumneavoastră, prin care să vă delimitați de astfel de mesaje și să luați în calcul orice posibilă sancțiune pentru un astfel de derapaj, care nu face deloc cinste fotbalului britanic și care dăunează imaginii românilor și britanicilor, deopotrivă.

Joey Barton nu este nici pe departe un model de moralitate sau de comportament exemplar, nici pentru fotbaliști, nici pentru tinerele generații. Însă notorietatea sa în rândul suporterilor de fotbal poate populariza acest gen de etichetări discriminatorii, de natură a face rău unei întregi națiuni. Declarații precum cele pe care Joey Barton le-a făcut la adresa românilor nu pot fi tolerate! Ele se înscriu într-un context extrem de delicat, dominat de încercările presei tabloide și ale unor politicieni extremiști de a transforma românii în inamici publici în Marea Britanie - acțiune nefondată, injustă și inacceptabilă.

Astfel de etichetări afectează nu numai românii cinstiți și muncitori care trăiesc deja în Marea Britanie și sunt apreciați de conaționalii dumneavoastră. Însa vă atrag atenția că printre cetățenii români stabiliți în Marea Britanie pe care Joey Barton i-a jignit se numără și jucători de certă valoare ce activează astăzi în Premier League. În plus, sunt convins că vă amintiți cu plăcere câteva nume de fotbaliști prestigioși care au adus contribuții importante fotbalului britanic de-a lungul timpului. Români precum Dan Petrescu, Gică Popescu, Vlad Chiricheș, Răzvan Raț sau Costel Pantilimon nu merită astfel de denigrări, precum nu merită niciun român care lucrează în Marea Britanie și contribuie la dezvoltarea economiei țării dumneavoastră.

Având în vedere toate aceste lucruri, aștept din partea Asociației Fotbaliștilor Profesioniști o delimitare oficială față de derapajul lui Joey Barton și o sancționare a acestuia.

Cu respect,

Cătălin Ivan,

Lider al Delegației române a Grupului S&D din Parlamentul European

***

Domnule Greg Dyke,

Având în vedere un grav derapaj xenofob la adresa românilor relatat de presa britanică, ce aparține lui Dan Trenkel, managerul echipei de fotbal Great Wakering Rovers, solicit investigarea de urgență a acestui caz pentru stabilirea adevărului și sancționarea celor vinovați.

Dacă semnalele din presă reflectă într-adevăr realitatea, apelativele pe care reprezentantul echipei Great Wakering Rovers le-a folosit la adresa unui român, membru al echipei adverse, și a unei întregi națiuni sunt atât de jignitoare încât nici nu pot fi reproduse în apelul de față. Federația Engleză de Fotbal este o instituție venerabilă, foarte influentă în fotbal și în societate, care are datoria de a se implica pentru combaterea acestor atitudini.

Am speranța că aceste atitudini xenofobe pe care vi le-am supus atenției vor fi investigate și drastic sancționate, în cazul în care acest lucru se impune.

Cu stimă,

Cătălin Ivan,

Lider al Delegației române a Grupului S&D din Parlamentul European

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel