Un parlamentar scoate bulele din sifon
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Un proiect de lege iniţiat de Gheorghe Udrişte prevede introducerea unei taxe speciale pentru comercializarea băuturilor carbogazoase. De asemenea, proiectul prevede și interzicerea vânzării unor astfel de băuturi tinerilor  sub vârsta de 16 ani.

"În anul 2014, un raport al Comisiei Europene sugera suprataxarea produselor de cofetărie, a dulciurilor sau a băuturilor carbogazoase pentru a favoriza reducerea consumului acestor alimente dăunătoare sănătătii. Studiul Comisiei Europene, intitulat „Taxarea alimentelor şi impactul asupra competitivitătii sectorului agyoalimentar", sustinea că impunerea unor astfel de taxe ar "pennite reducerea, în general, a consumării produselor suprataxate", cu riscul, totodată, ca o fiscalitate prea mare să-i determine pe consumatori să consume produse mai ieftine sau de contrabandă", precizează expunerea de motive depusă de Gheorghe Udrişte.

[citeste si]

"Doi ani mai târziu, Organizatia Mondială. a Sănătătii (OMS) a reluat tema taxării produselor considerate un risc asupra sănătătii, declarând că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate va ajuta la scăderea vânzărilor şi a consumului acestora. OMS a atenţionat în repetate rânduri că principală cauză a crizei obezităţii o reprezintă consumul excesiv de băuturi cu un continut ridicat de zahăr.

Ce prevede legea lui Gheorghe Udrişte:

- aplicarea de etichete de avertisment pe ambalajele băuturilor carbogazoase;

- aplicarea de etichete de avertisment pe rafturile unde sunt expuse băuturile carbogazoase;

- introducerea avertismentelor la orice formă de publicitate la băuturile carbogazoase;

- interzicerea comercializării băuturilor carbogazoase către consumatorii minori cu vârste de până la 16 ani;

- aplicarea unei taxe speciale pentru comercializarea băuturilor carbogazoase;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel