Data actualizării:
Data publicării:

Un pahar de lapte pe zi, benefic pentru sănătatea intestinală a femeilor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Riscul de cancer colorectal poate fi redus dacă se consumă zilnic câte un pahar de lapte, arată un studiu recent.

Consumul zilnic al unui pahar de lapte poate îmbunătăți sănătatea intestinului, sugerează o nouă cercetare. Studiul, efectuat pe mai mult de o jumătate de milion de femei, a arătat că un pahar de lapte pe zi ar putea reduce riscul de cancer colorectal cu până la 14%.

Constatările se alătură altor studii observaționale recente, care au constatat, de asemenea, că alimentele lactate, în special cele bogate în calciu, pot juca un rol protector la nivel intestinal, în special în rândul femeilor, care tind să consume mai puțin calciu și care sunt predispuse la deficiențe de calciu.

Cercetarea actuală, condusă de oameni de știință de la Universitatea din Oxford, a luat în considerare datele de sănătate pe termen lung ale femeilor europene de vârstă mijlocie și mai în vârstă, care au completat, de asemenea, un chestionar dietetic.

Astfel, dintre toate cele 97 de alegeri alimentare luate în considerare în studiu, alimentele lactate, precum iaurtul și laptele, au prezentat cele mai puternice corelații negative cu dezvoltarea cancerului colorectal.

Nu toate aceste alimente de bază au rezistat analizelor ulterioare, însă laptele și calciul au fost excepții. De fapt, consumul zilnic a 300 miligrame de calciu a redus riscul de cancer cu 17%, cu trei puncte procentuale mai mult decât laptele.

Totodată, cercetătorii au descoperit că asocierea dintre cancerul intestinal și lactatele consumate zilnic se datorează  în primul rând, calciului. Astfel, există o șansă ca alimentele bogate în calciu, chiar dacă acestea sunt din surse vegetale, precum soia, să protejeze împotriva problemelor de sănătate pe termen lung asupra intestinelor.

Alcoolul și carnea roșie/procesată, asociate cu apariția cancerului colorectal

Potrivit cercetătorilor, oricât de riguros și amplu a fost acest studiu, el nu poate să sugereze posibilele cauze sau prevenții ale cancerului colorectal, care se află în creștere în multe părți ale lumii, însă cercetătorii suspectează că această creștere are legătură și cu alegerile alimentare nesănătoase.

De altfel, este cunoscut faptul că alcoolul și carnea procesată sau roșie sunt considerate factor de risc pentru apariția cancerului intestinal.

În fapt, consumul a două unități de alcool pe zi a avut cea mai puternică asociere cu apariția cancerului, cu un maxim de 15% potrivit autorilor analizei citate de Science Alert. De asemenea, 30 de grame de carne roșie și carne procesată pe zi au fost asociate cu o creștere cu 8% a riscului de cancer.

”În timp ce acest studiu evidențiază un potențial beneficiu al creșterii calciului alimentar, publicul a trebui să abordeze constatările cu prudență”, avertizează David Nunan, care se concentrează pe medicina bazată pe dovezi la Universitatea din Oxford și care nu a fost implicat în studiul actual.

Cancerul intestinal, prevenit prin schimbarea stilului de viață

Cercetătorii consideră că jumătate din cancerele intestinale pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin schimbări de alimentație.

Analiza actuală, deși are limitele sale, sugerează în mare parte că alcoolul și carnea roșie/procesată pot pune în pericol sănătatea intestinelor dacă sunt consumate prea des, în timp ce sursele de calciu din lactate și produsele vegetale, precum soia, pot fi un stimulent pentru sănătatea intestinelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel