Un opozant al lui Putin, bătut și torturat în închisoare
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Opozantul rus Ildar Dadin, care s-a plâns că a fost bătut și torturat în închisoare, a obținut transferul într-un penitenciar cu condiții de detenție mai blânde, în urma presiunile exercitate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, a anunțat luni delegata rusă pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova.

Ildar Dadin, în vârstă de 34 de ani, care ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate de detenție pentru 'manifestații neautorizate', a fost încarcerat într-o închisoare din regiunea Karelia, în nord-estul Rusiei.

'Bătăi permanente, torturi, umilințe, insulte și condiții de detenție insuportabile, toate acestea mi se întâmplă nu doar mie, ci și altor deținuți', afirmă Ildar Dadin într-o scrisoare trimisă soției sale, Anastassia Zotova, și publicată în luna noiembrie de portalul de știri în limba rusă 'Meduza', care își desfășoară activitate în Letonia.

Serviciul care administrează sistemul penitenciar a respins atunci acuzațiile de tortură, dar a recunoscut că gardienii 'au recurs la forța fizică', motivând acest lucru prin faptul că Dadin 'a refuzat în mod grosolan să iasă din celulă și să fie percheziționat'.

Totuși, Kremlinul a spus că ia foarte în serios plângerile despre acele acte de tortură, iar acum autoritățile ruse au decis să-l transfere într-un penitenciar din regiunea siberiană Altai. 'IK-5 din Altai este considerată una dintre cele mai bune închisori. Nu a primit niciodată plângeri din partea apărătorilor drepturilor omului', a declarat luni Tatiana Moskalkova, scrie Agerpres.

Cât despre faptul că opozantul rus va fi transferat într-o închisoare aflată la circa 3.000 de kilometri de Moscova, ea a menționat că legislația actuală nu poate garanta încarcerarea deținuților aproape de localitățile lor de reședință, dar a promis că va sesiza în acest sens parlamentul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel