Un ofițer MAI a incendiat mai multe mașini în Galați. Motivul gestului său
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - George Daniel Băcanu
Facebook - George Daniel Băcanu
Un ofițer MAI a incendiat mai multe automobile în cartierul gălățean Mazepa. 

Concluzii halucinante în privința incendiului violent care mistuit opt mașini într-o parcare din cartierul gălățean Mazepa, la jumătatea acestei luni. Cel care ar fi provocat dezastrul cu un prejudiciu estimat la câteva zeci de mii de euro ar fi un militar, ofițer în carul Jandarmeriei Galați, care ar fi recurs la acest gest din gelozie, relatează cotidianul local Viața Liberă. Imediat ce au avut primele indicii asupra identității autorului distrugerii, anchetatorii de la Galați au sesizat Parchetul Militar Iași. Jandarmul a fost arestat, iar conducerea unității a dispus suspendarea sa din funcție.

Ancheta în cazul incendierii a opt mașini în noaptea de 12 octombrie a luat o turnură cu totul neașteptată. Primele ipoteze emise de pompieri, cum că focul a fost pus cu intenție la una dintre mașinile staționate în parcarea blocului BR5 din cartierul Mazepa, au fost nu doar confirmate, dar mult depășite prin amploarea planului urmat de piroman. Expertizele au confirmat plasarea intenționată a focului, iar ancheta poliției a scos la iveală faptul că prezumtivul autor ar fi un tânăr, identificat ulterior în persoana unui ofițer în cadrul Jandarmeriei Galați.

Atac din gelozie

Căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul structurii de Pază Obiective a IJJ Galați, ar fi acționat în baza unui plan bine determinat, susțin procurorii Parchetului Militar de la Iași, pe masa cărora a ajuns cazul. Motivul? Gelozia! Și-a pus planul în aplicare în timp ce se afla în timpul liber, însă a avut grijă ca ulterior să încerce să își creeze un alibi solid prin intermediul serviciului.

"La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21:47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul susmenţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice", se precizează într-un comunicat al Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, citat de Agerpres.

Conform documentului citat, ”inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”. Cu alte cuvinte, ofițerul a încercat să își acopere urmele folosindu-se de funcția sa și a atras alți subalterni în crearea unor aparențe înșelătoare. În baza probelor adunate, procurorii militari au cerut reținerea jandarmului gălățean și au cerut arestarea sa preventivă. Pe 26 octombrie, conform informațiilor publice apărute pe portalul instanțelor de judecată, Tribunalul Militar Iași a dispus arestarea preventivă a căpitanului George Daniel Băcanu, pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate.

Un ofițer corect

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Jandarmeriei Galați pentru Viața Liberă, după arestarea căpitanului, ofițerul ar fi fost un cadru bine văzut în incinta unității, în care activa din 2013, imediat după absolvirea Academiei de Poliție. George Daniel Băcanu ar fi trecut bine de toate evaluările și testele profesionale.

”Până acum, activitatea ofițerului a fost evaluată prin calificativele ”bine” și ”foarte bine”, acesta nu a săvârșit abateri disciplinare și a fost declarat ”apt” la toate testările psihologice. Instituția noastră se delimitează de astfel de comportamente și este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a fost implicat cadrul militar. Vă precizăm că au fost puse la dispoziția Parchetului Militar toate informațiile solicitate pe timpul anchetei și, în continuare, vom răspunde tuturor solicitărilor”, a transmis cpt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al IJJ Galați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel