Un nous scandal în Guvernul lui Macron. Ministrul Dezvoltării este acuzat de agresiune sexuală
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 24 iun 2022, 15:10
WhatsApp
Sursa foto Facebook Renew Europe
Sursa foto Facebook Renew Europe
Procurorii francezi investighează acuzațiile de viol împotriva unui membru al guvernului care lucra ca ginecolog.

Trei femei arată cu degetul către Chrysoula Zacharopoulou, șefa de dezvoltare și medic implicat în lupta împotriva endometriozei. Este al treilea membru al guvernului care are probleme cu legea.

Nu există pace pentru guvernul lui Emmanuel Macron

După acuzațiile de violență sexuală care au căzut asupra miniștrilor Gérald Darmanin și Damien Abadsul și rezultatul electoral dezamăgitor care i-a dat un Parlament fără majoritate, o nouă acuzație grea cade asupra unui membru al guvernului: procurorul din Paris a deschis o anchetă pentru acuzațiile de viol aduse împotriva ministrului Dezvoltării, Chrysoula Zacharopoulou.

2. -imagine fara descriere- (chrysoula-zacharopoulou-2_50459500.jpg)

Descriere foto: Chrysoula Zacharopoulou, ministrul francez al Dezvoltării

Sursa Foto Facebook, Chrysoula Zacharopoulou

Medic renumit în Franța pentru eforturile sale împotriva endometriozei, Zacharopoulou a fost denunțată oficial de două femei, care susțin că au suferit violențe în timp ce erau examinate de viitorul ministru.

Prima plângere a fost depusă pe 25 mai și ancheta a fost deschisă două zile mai târziu, iar a doua plângere a fost depusă pe16 iunie pentru același tip de fapte.

Potrivit Europa Today, faptele pentru care a fost acuzată Zacharopoulou au fost comise în contextul profesiei sale de medic ginecolog.

AFP a strâns mărturia unei a treia fete care l-a acuzat pe ministru de violență ginecologică și care a susținut că a trăit momentul vizitei ”cel puțin ca o agresiune sexuală”. Tânăra nu a depus încă plângere. ”Mi-am spus că nimeni nu mă va crede, dar astăzi este diferit”, a spus ea, adăugând că ”ezită” să facă acest lucru.

Sonia Bisch, fondatoarea StopVOGfr, colectiv împotriva violenței obstetricale și ginecologice, a declarat pentru AFP că a ”primit trei mărturii” cu privire la ministru, datând din 2013, 2016 și 2020, evocând ”violența ginecologică suferită de alte trei paciente care au nu a depus plângere”.

Zacharopoulou, ales europarlamentar în 2019 pe lista Renașterii, partidul lui Macron, a fost membru al comisiei pentru drepturile femeii și a fost medic de multă vreme pe tema endometriozei.

Ministrul francez al Solidarității, acuzat de hărțuire sexuală se apără: Imposibil, sunt invalid

Acuzațiile au fost respinse de noul ministru Damien. Într-un interviu acordat Médiapart, același ziar care a publicat acuzațiile, politicianul a asigurat că toate relațiile sexuale pe care le-a avut în timpul vieții au fost consensuale, adăugând că actele descrise de femei sunt „pur și simplu imposibile pentru el... fără ajutor din exterior” din cauza handicapului său.

Noul ministru al Solidarității suferă de artrogripoză, o boală rară care blochează articulațiile și reduce mobilitatea.

Faptele nu s-ar fi întâmplat recent, ci în urmă cu aproximativ zece ani (în 2010 și 2011). Prima plângere a fost depusă în 2012. Femeia care îl acuză a declarat că în 2010 a căzut inconștient după ce a băut un pahar cu Abad într-un bar din Paris.

Potrivit relatării sale, cei doi se întâlniseră la o nuntă. A doua zi după acea băutură, s-a trezit într-o cameră de hotel în lenjerie intimă lângă bărbat, amețită și simțindu-se „drogată”.

A doua acuzație a venit în 2017 pentru fapte care datează din 2011. Această a doua femeie l-a acuzat pe ministru că ar fi întreținut relații sexuale în care ar fi efectuat practici neconsensuale. Potrivit Médiapart, ancheta asupra acestor evenimente a fost închisă fără alte măsuri.

Între timp, cererile de demisie din opoziție se înmulțesc

Invitat la France Inter, Olivier Faure, prim-secretar al Partidului Socialist, i-a cerut lui Abad să părăsească guvernul. "Trebuie să luăm decizii dificile, dar care să le permită femeilor și lui Damien Abad să fie auzite. Sunt semnale clare de dat", a început ea.

Și a continuat: „Dacă aș fi primul ministru, i-aș spune lui Damien Abad: „Nu am niciun motiv anume să cred că femeile mint, pentru că nu văd motivele pentru care fac asta. Cuvântul femeilor trebuie respectat. Deci, în așteptarea unei hotărâri judecătorești, sper că nu mai sunteți încă în guvern.”

Julien Bayou, secretarul național al Verzilor, a declarat pentru „Dimanche en politique” la France 3 că ministrul nu ar fi trebuit să fie numit niciodată: "Din ce am înțeles, atitudinea lui față de femei este un secret al lui Pulcinella. Rog procurorul să acționeze, pentru a demara o anchetă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?