Un nou virus, asemănător cu Sars-Cov-2, descoperit în China. Tot ce trebuie să știi despre "Langya"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un nou virus, asemănător cu Sars-Cov-2, descoperit în China. Tot ce trebuie să știi despre "Langya" / Foto: Pixabay
Un nou virus, asemănător cu Sars-Cov-2, descoperit în China. Tot ce trebuie să știi despre "Langya" / Foto: Pixabay
Un nou virus, cu caracteristici asemănătoare noului coronavirus, a fost descoperit în China.

Medici au confirmat apariţia unui nou virus în China - "langya", care se transmite de la animale la om şi care are caracteristici asemănătoare noului coronavirus, relatează Yahoo News, scrie Ziarul de Iași. Medici au tras semnalul de alarmă după ce au descoperit că virusul a infectat deja 35 de persoane în două provincii din estul Chinei.

Aceste persoane au fost testate pentru că aveau febră, se simţeau obosite, tuşeau, şi-au pierdut apetitul, prezentau dureri musculare, greaţă, dureri de cap şi vomitau. Ele aveau antecedente de contact cu animale. Potrivit ultimelor informaţii raportate de către autorităţile sanitare, acest virus este întru totul nou şi nu a mai infectat oameni până în prezent. Totodată, nu există niciun deces provocat de acest virus până acum. Henipavirusul Langya (LayV) a fost depistat pentru prima dată în provinciile chineze Shandong și Henan în decembrie 2018.

El face parte, însă, din familia henipavirus, în care au fost identificate două specii - virusul hendra şi virusul nipah. Veştile nu sunt tocmai bune, pentru că aceste virusuri s-au aflat la originea unor boli grave, uneori mortale, la persoanele infectate. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri.

Henipavirusul, rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%

Henipavirusul este clasat la nivelul 4 de securitate, deoarece prezintă o rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit unor cercetători, citaţi în New England Journal of Medicine, chiţcanii ar putea fi purtătorii cei mai evidenţi ai viruslui langya.

Bolile zoonotice - transmisibile de la animal la om - devin o problemă tot mai mare de sănătate mondială. Mai mulţi factori provoacă apariţia unui număr mare de astfel de virusuri - de exemplu SARS-CoV-2, Zika şi Ebola. Este vorba despre distrugerea habitatelor naturale, consumul şi comerţul cu specii sălbatice şi modificările climatice.

Bilanț coronavirus. Peste 9.800 de cazuri noi, în ultimele ore. Situația de la ATI

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 9.864 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 5.175 mai multe față de ziua anterioară. 1.996 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 382 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.077, cu 222 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 295 persoane, cu 21 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 295 pacienți internați la ATI, 257 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 605 sunt minori, 601 fiind internați în secții, cu 53 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult față de ziua anterioară.

Până astăzi, 66.236 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 08.08.2022 (10:00) – 09.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 43 decese (20 bărbați și 23 femei), dintre care 2 decese raportate anterior intervalului de referință. Dintre cele 43 decese, 11 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 14 au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani și 18 la categoria de vârstă peste 80 de ani. 

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 5.703 teste RT-PCR ( 3.492 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.211 la cerere) și 26.500 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.351.483 teste RT-PCR și 10.915.766 teste rapide antigenice. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel