Data actualizării:
Data publicării:

Un nou studiu dă speranță celor cu afecțiuni asociate DEMENȚEI. Vaccin care previne Alzheimerul, la doar 80 de lei

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Oamenii de știință lucrează la un vaccin care ar putea combate boli asociate demenței. 

Salvare pentru 850.000 de oameni, doar din Marea Britanie

Oamenii de știință care dezvoltă un vaccin împotriva bolii Alzheimer spun că sunt ”foarte entuziasmați” de descoperirile făcute, sugerând că produsul poate inversa demența la șoareci, relatează Daily Mail. Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au venit cu un tratament „inovator” care ar putea opri progresul bolii, sau chiar o poate preveni.

Terapia de pionierat, care costă doar 15 lire sterline pe doză, funcționează prin prevenirea formării de depozite dăunătoare de proteine legate de pierderea memoriei ​​în creier. Demența afectează aproximativ 850.000 de oameni în Marea Britanie și este în prezent incurabilă, dar experții au spus că noul vaccin ar putea intra în studii clinice pe oameni în termen de doi ani.

Anticorpi care ar putea lupta împotriva demenței - se lucrează la un vaccin

Se crede că boala Alzheimer este cauzată atunci când proteinele naturale numite beta-amiloid se adună împreună pentru a forma plăci în creier. Aceste plăci apar atunci când moleculele separate de proteina beta amiloid devin scurtate sau „trunchiate”, apoi se unesc pentru a forma grupuri care interferează cu funcționarea celulelor creierului.

Dar oamenii de știință au identificat un anticorp, numit TAP01-04, care se leagă de forma toxică scurtată a beta-amiloid, împiedicând moleculele să se aglomereze pentru a forma plăci. Acest anticorp formează baza noii terapii promițătoare. Studiile efectuate pe șoarecii cu boala Alzheimer au descoperit că anticorpul a ajutat la restabilirea funcției celulelor creierului, deoarece s-au format mai puține plăci, îmbunătățind memoria.

Oamenii de știință lucrează la un vaccin care determină organismul să genereze anticorpi TAP01-04 și ar putea fi oferit în curând persoanelor cu risc crescut de Alzheimer.

Alzheimerul ar putea fi prevenit

Echipa a spus că abordarea sa revoluționară arată că boala Alzheimer ar putea fi prevenită în primul rând, nu numai tratată. Profesorul Mark Carr, de la Universitatea din Leicester, a spus: ”Deși știința este în prezent încă într-un stadiu incipient, dacă aceste rezultate ar fi replicate în studiile clinice umane, atunci ar putea fi transformatoare. Se creează posibilitatea nu numai de a trata boala Alzheimer odată ce simptomele sunt detectate, ci și de a se putea vaccina împotriva bolii înainte de apariția simptomelor”, a mai spus Carr. 

”În studiile clinice, niciunul dintre potențialele tratamente care dizolvă plăcile de amiloid din creier nu au demonstrat mult succes în ceea ce privește reducerea simptomelor de Alzheimer. Unii au arătat chiar și efecte secundare negative. Așa că ne-am hotărât asupra unei abordări diferite. Am identificat un anticorp la șoareci care ar neutraliza formele trunchiate de beta amiloid solubil, dar nu s-ar lega nici de formele normale ale proteinei, nici de plăci”, a spus co-autorul, profesorul Thomas Bayer, de la Centrul Medical Universitar Gottingen din Germania.

Studiul a fost realizat în parteneriat cu organizația de caritate pentru cercetare medicală LifeArc. Cercetătorii, ale căror descoperiri au fost publicate în revista Molecular Psychiatry, caută să găsească un partener comercial pentru a dezvolta anticorpul terapeutic și vaccinul prin studii clinice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel