Un nou sprijin financiar pentru români. Se dau 3.700 de lei de la stat
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
A fost lansat un nou program dedicat sprijinirii elevilor.

A fost lansat un nou program în România, prin care statul va oferi burse de până la 3.700 de lei pe lună pentru tinerii care obțin premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. Conform noilor reglementări, bursele de excelență pentru anul școlar 2024-2025 vor fi acordate în funcție de rezultatele obținute în anul școlar anterior.

Performanțele școlare, răsplătite în bani

Acest program vizează stimularea excelenței academice prin recompensarea elevilor care se remarcă la diferite discipline. Bursele acordate de statul român reprezintă un ajutor semnificativ pentru cei care doresc să investească în educația și viitorul lor.

Cea mai mică bursă de excelență olimpică, cunoscută sub numele de „bursa națională”, recompensează elevii care obțin premii la olimpiadele naționale și are o valoare de 700 de lei. Cei care câștigă premiul I sau medalia de aur la olimpiade internaționale vor beneficia de „bursa internațională”, în valoare de 3.700 de lei. Pentru premiul II, elevii vor primi 2.775 de lei, iar cei care obțin premiul III sau medalia de bronz vor fi recompensați cu 1.850 de lei. Statul s-a gândit şi la cei care primesc o diplomă de mențiune, suma alocată acestora fiind de 925 de lei.

„Pentru clasa a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare ale anului şcolar în curs. Pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu.

Pentru toţi ceilalţi elevi se va lua în considerare media anului şcolar trecut. Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolareşi extraşcolare, recunoscute şi finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei şi elevilor care au obţinut medaliade aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de Federaţiile naţionale olimpicesau la probele olimpice.

Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum, de 450 de lei pe lună”, a explicat Ligia Deca.

Ce tipuri de burse primesc elevii din România

Bursele oferite de stat pentru elevii din România se încadrează în mai multe clase:

Bursă de excelență olimpică I

Bursă de excelență olimpică II

Bursă de merit

Bursă de reziliență

Bursă socială

Bursă tehnologică

Cea de merit are o valoare cuprinsă între 338 şi 450 de lei şi se acordă elevilor clasele V, VI, VII, IX, X și XI cu media anuală de cel puţin 9.50, în timp ce bursa de rezilienţă, cea socială şi bursa tehnologică au valoarea de 300 de lei pe lună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel