Un nou sejur exotic: Patru parlamentari români vor pleca în Rwanda. Cât ne va costa călătoria acestora
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 08 oct 2022, 10:13
WhatsApp
Fotografie de la Anugrah Lohiya/ Pexels
Fotografie de la Anugrah Lohiya/ Pexels
Trei parlamentari români, doi din PSD și unul din grupul minorităților însoțiți de un consilier parlamentar vor pleca într-o delegație oficială în Ruanda.

Răspunsul la întrebarea ce caută aceștia în Rwanda pe banii noștri, vine dintr-un document oficial al Camerei Deputaților care a aprobat cheltuielile de deplasare pentru sejurul aleșilor. Potrivit acestui document cei patru vor participa la numeroase dezbateri privind egalitatea de gen și parlamente sensibile la egalitatea de gen, o temă aproape sensibile într-o țară unde nivelul de foamete este la cote alarmante.

Politicienii care urmează să plece în delegație în Rwanda sunt: Cristian Elena Dinu (PSD), Silviu Nicu Macovei (PSD) și Adrian Miroslav Merca (grupul minorităților). Ei vor fi însoțiți de Teodora Elena Poterașu, consilier parlamentar. Potrivit Realitatea TV, cei patru parlamentari vor primi ca diurna aproape 500 de dolari pentru 9 zile și jumătate. 

În memorandumul intern de aprobare a deplasării se arată că transportul va fi făcut cu avionul, toate biletele, atât dus cât și întors au fost luate la clasa business. De asemenea cei patru parlamentari vor primi bani pentru cazare, pentru deplasarea de la hotel la aeroport, dar si pentru testările Covid, tratamente și vaccinurile medicale pentru boli precum malaria.

Tot anul acesta, în iulie, a fost în Rwanda și deputatul PNL, Florin Alexe. Parlamentarul ar fi trebuit să fie însoțit de deputatul PSD, Simona Bucura Oprescu. Aceasta nu a mai plecat deoarece au existat probleme la decontarea transportului. 

Și la finalul lunii mai a acestui an, un alt parlamentar s-a bucurat de un sejur plătit de bani publici tot în Rwanda. Atunci conducerea Camerei Deputaților a aprobat o deplasare de 17 zile pe numele deputatului Sabin Sărmaș (PNL). Deputatului i s-a aprobat o diurnă majorată cu 20%  pentru cele 17 zile petrecute în Rwanda și o indemnizație de cazare pentru 16 nopți. În total 33 946 de lei din banii statului român.

Citește și:

Marcel Ciolacu participă la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe

”În data de 27 septembrie vor fi organizate la Tokyo funeralii de stat în onoarea fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe. Ulterior, în aceeași zi, participanții sunt invitați la Casa de oaspeți a Premierului Japoniei, pentru un eveniment numit Greeting Occasion, în cadrul căruia se va prezenta salutul Prim-ministrului Japoniei Kishida Fumio, ministrului afacerilor externe japonez Hayasi Yoshimasa și doameni Akie Abe, văduva fostului prim-ministru Abe ".

Ciolacu urmează să aibă întâlniri bilaterale cu președintele Camerei Reprezentanților japoneze, Hosoda Hiroyuri, și cu Henrik Dam Kristensen, președintele Parlamentului Regatului Danemarcei.

Pentru evenimentele de la Tokyo s-a confirmat prezenţa unui număr important de înalţi demnitari, între care vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, preşedintele Consiliului UE Charles Michel, precum şi preşedinţi de foruri legislative, prim-miniştri, miniştri şi alţi oficiali din numeroase ţări.

Din bugetul Camerei Deputaţilor urmează a fi asigurate cheltuielile de transport, cazare, diurnă, cheltuieli pentru cadouri simbolice şi de protocol, asigurări contra accidentelor şi de sănătate şi cheltuieli necesare efectuării testelor pentru Covid 19.

Preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu, va fi însoţit de o consilieră de la Cancelaria preşedintelui Camerei Deputaţilor, se mai arată în memorandum.

Funeraliile de stat pentru fostul premier nipon Shinzo Abe vor costa cel puţin 250 de milioane de yeni (circa 1,8 milioane de euro) şi la ele vor asista aproximativ 6.400 de persoane, au dezvăluit surse guvernamentale, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Va fi a doua înhumare de acest tip în Japonia post-război, după cea care a avut loc în 1967 în onoarea lui Shigeru Yoshida, care a guvernat în anii 1946 şi 1947 şi ulterior între 1948-1954.

Familia lui Abe a organizat încă din iulie funeralii private la templul budist Zojoji din Tokyo, unde s-au strâns mii de persoane, precum şi membri ai partidului lui Abe, ai opoziţiei şi diplomaţi.

Fostul prim-ministru a murit la 8 iulie, la 67 de ani, după ce a fost împuşcat în timp ce susţinea un discurs electoral în faţa unei gări din oraşul Nara, din vestul ţării.

Vezi mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?