Un nou regulament CE: Companiile vor fi obligate să repare produsele electronice și electrocasnice până la 10 ani de la vânzare
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company/ Pexels
Comisia a propus un nou regulament care urmărește să evite risipa și cheltuielile inutile pentru cetățeni, oferind opțiuni mai ieftine în cazul defectării unui dispozitiv electronic.

În Europa, companiile vor fi obligate să asigure repararea bunurilor pe care le produc și le vând, pentru a reduce risipa și a asigura economii pentru cetățeni, timp de 10 ani de la vânzarea acestora. Comisia Europeană a adoptat o nouă propunere de reguli comune care promovează repararea bunurilor.

”Repararea este esențială pentru a pune capăt modelului ”cumpărați , utilizați și aruncați” atât de rău pentru planetă, sănătate și economia noastră. Nu există niciun motiv pentru care un cablu defect sau un ventilator rupt ar trebui să vă oblige să cumpărați un produs complet nou”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru European Green Deal, potrivit Europa Today.

Prevederea, care va trebui acum discutată și aprobată de Parlamentul și Consiliul UE, stabilește că producătorul va avea obligația de a repare marfa timp de 5-10 ani de la achiziție, în funcție de tipul de produs, cu excepția cazului în care acest lucru este imposibil. 

Produsele care vor intra în această categorie sunt: mașini de spălat, mașini de spălat vase, aparate frigorifice, echipamente de sudură, aspiratoare, servere și stocare de date. Urmează să fie incluse și telefoanele mobile, telefoanele fără fir și tabletele.

"Vrem să stimulăm producătorii să facă posibile reparațiile, în loc să urmăm o cursă nesfârșită pentru a cumpăra produse noi de care noi, consumatorii, nu avem nevoie. Acest lucru nu este sustenabil și nu lasă de ales consumatorilor", a declarat Věra Jourová, vicepreședinte al executivului comunitar pentru Valori și Transparență.

Consumatorii vor avea, de asemenea, dreptul de a cere reparatorului să furnizeze Formularul european de informații privind reparația privind prețul și principalele condiții ale reparației. Acest modul vă va ajuta să comparați cu ușurință diferite servicii pe baza unor aspecte cheie, cum ar fi prețul, durata reparației sau disponibilitatea unui produs de înlocuire în timpul reparației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel