Un nou pact de coabitare, propus de PSD pentru europarlamentare. Liberalii vizați resping protocolul. Exclusiv, textul integral
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp

Victor Ponta a anunțat că poartă discuții, cu Crin Antonescu, pentru a rezolva situația din județele unde USL nu mai funcționează. Premierul a amintit, în acest context, de județele Ilfov, Alba, Vâlcea și Botoșani. Cea mai mediatizată dispută este cea din Ilfov, unde președintele CJ, Marian Petrache, este acuzat de blat cu PDL și de alocarea discreționară a fondurilor, doar către primari PNL și PDL.

Social democrații s-au revoltat când în funcția de vicepreședinte al CJ a fost ales Ștefan Rădulescu (PDL), după ce mai mulți membri PSD fuseseră îndepărtați din deconcentrate pentru a face loc noilor aliați.

DC News a intrat în posesia unui ”Pact de neagresiune și colaborare între PSD și PNL la nivelul județului Ilfov, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European”. Protocolul a fost înaintat de PSD Ilfov, care așteaptă reacția lui Marian Petrache la această propunere de armistițiu. În cazul în care acest protocol ar fi semnat de cele două partide, s-ar putea extinde la nivelul tuturor județelor cu probleme.

Orice înțelegere cu PDL este o înțelegere cu Băsescu

Organizația condusă de Gabriela Vrânceanu Firea solicită repunerea în funcții a vicepreședinților UNPR și PSD, la nivelul CJ, consultări între organizațiile celor două partide pentru alocări echitabile de fonduri, evitarea atacurilor publice între aliați, până la alegerile europarlamentare, condamnarea acuzațiilor lansate de PDL, cu privire la referendumul din 2012. La punctul 8 se prevede ”interdicția expresă a oricăror înțelegeri sau alianțe, publice sau secrete, cu PDL, atât la nivel administrativ, cât și în timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European. Orice înțelegere cu PDL este o înțelegere cu Traian Băsescu”.

Vezi textul integral al Protocolului. Click aici

Dacă propunerea unor întâlniri de lucru săptămânale în cadrul USL este firească, cererea PSD de la punctul 3 al pactului arată până unde au escaladat tensiunile. Astfel, PSD dorește încetarea acţiunilor de intimidare a unor reprezentanţi ai deconcentratelor şi respectarea legislaţiei în vigoare privind funcţionarii publici, a reglementărilor existente şi a concursurilor câştigate de aceştia.

Pe lângă acest protocol, PSD ar mai fi propus ca fondurile bugetare alocate în Ilfov să fie distribuite fie proporțional cu mărimea localităților, fie egal, câte 30% urmând să revină primăriilor conduse de PSD, PNL și PDL. În prezent, primăriile PSD au primit doar 12% din fondurile repartizate de la Ministerul Dezvoltării, în vreme ce restul banilor au mers la primarii PNL și PDL, ceea ce, spun social-democrații, demonstrează că există o alianță PNL-PDL în județ.

Petrache refuză acordul pe plan local, așteaptă întâlnirea cu liderii USL

"Aștept să mă întâlnesc cu domnul Ponta și cu domnul Crin. În august, când doamna Firea a făcut majoritatea cu PD-ul, am solicitat să am o întâlnire cu domnul Ponta și domnul Crin. Dacă e cazul, o să semnez și un pact, dar după ce mă întâlnesc cu cei doi", a declarat Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, pentru DC News, întrebat dacă are de gând să semneze pactul de neagresiune.

În vreme ce premierul acuză o înțelegere la nivel local PNL-PDL, Petrache spune: "A, păi, și eu știu sigur că din august până-n decembrie era un pact scris între PSD și PD și știe foarte bine și domnul Ponta de chestia asta".

Întrebat ce se va întâmpla în continuare în condițiile în care nu va fi semnat pactul, vicepreședintele PNL a răspuns: "Eu îmi văd de treaba mea la Ilfov, fac ce m-am angajat să fac. Oamenii nu m-au votat ca să stau în dispute la telefon cu doamna Firea. Eu nu-i mai răspund. O să fac ceea ce oamenii m-au votat să fac".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel