„Un nou nivel de absurditate”: Rusia preia conducerea Consiliului de securitate al ONU, de 1 aprilie
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sergei Lavrov, minitrul de Externe al Rusiei
Sergei Lavrov, minitrul de Externe al Rusiei
În Ucraina, Moscova duce un război de agresiune neprovocat. La Haga, Vladimir Putin se confruntă cu un mandat de arestare pentru crime de război. Dar la ONU, Rusia este pe cale să preia conducerea unui organism internațional puternic, consiliul de securitate.  

Astăzi este rândul Rusiei să preia președinția lunară a consiliului format din 15 membri, în conformitate cu o rotație care nu a fost actualizată de războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Ultima dată când un reprezentant rus a ținut ciocanul a fost în februarie anul trecut, când Putin a declarat „operațiunea militară specială”. După paisprezece luni, zeci de mii de oameni au fost uciși, mulți dintre ei civili, orașe au fost distruse și Putin a fost inculpat de Curtea Penală Internațională pentru răpirea în masă a copiilor ucraineni.

În astfel de circumstanțe, punerea Rusiei în scaunul de conducere al unui organism mondial însărcinat cu „menținerea păcii și securității internaționale” pare o glumă crudă de 1 aprilie.

„De 1 aprilie observăm un nivel nou de absurditate”, a spus Serghei Kisliţia, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU. „Consiliul de securitate, așa cum este conceput, este imobilizat și incapabil să abordeze problemele responsabilității sale principale, adică prevenirea conflictelor și apoi gestionarea conflictelor”.

Ambasadorul a spus că Ucraina va rămâne departe de Consiliul de securitate în aprilie, cu excepția cazului unei „probleme de interes critic de securitate națională”. Ucraina nu este un membru actual al Consiliului, deși este adesea chemată să vorbească despre probleme legate de război.

SUA, Marea Britanie, Franța și susținătorii lor din Consiliu probabil își vor arăta dezaprobarea, reducând nivelul prezenței la evenimentele găzduite de Rusia pe parcursul lunii, dar nu se știe dacă vreun stat membru planifică vreo formă oficială de boicot.

SUA au cerut joi Rusiei să „se comporte profesional” atunci când își asumă rolul, dar au transmis că nu există nicio modalitate de a bloca Moscova de la acest post. Kremlinul a declarat vineri că Rusia intenționează să își exercite toate drepturile în Consiliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel