Urmărește emisiunea live
Un nou consilier la Administrația Prezidențială, în locul lui Leonard Orban. Cine e Luminiţa-Teodora Odobescu
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Luminița Odobescu
Sursă foto: Facebook Luminița Odobescu
Luminiţa-Teodora Odobescu a fost numită consilier la Administrația Prezidențială.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea Luminiţei-Teodora Odobescu în funcţia de consilier prezidenţial, începând cu data de 30 noiembrie.

Pe 10 noiembrie, şeful statului a semnat decretele de rechemare a cinci ambasadori români, între care s-a numărat şi Luminiţa Odobescu, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Pe 26 octombrie, Iohannis a semnat decretul privind eliberarea la cerere din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, la data de 1 noiembrie, în vederea pensionării. Leonard Orban era consilier prezidenţial pe domeniul afaceri europene, scrie Agerpres.

Cine este Luminiţa-Teodora Odobescu

Luminița Odobescu este ambasador și diplomat de carieră. Până astăzi, ea a fost Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, din anul 2015. În perioada ianuarie- iunie 2019, Luminița Odobescu a condus Reprezentanța Permanentă în timpul primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. În noiembrie 2019, a primit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler. Anterior, îl primise pe cel al Franței- Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler -, în aprilie 2015, după cum arată site-ul MAE. 

Conform site-ului Ministerului de Externe, Luminița Odobescu este doctor în relaţii economice internaţionale, titlu obținut la Academia de Studii Economice din Bucureşti. 

Încă din 1995, Luminița Odobescu a ocupat funcții în Guvernul României, mai întâi la nivelul Ministerului Economiei şi Comerţului, unde a fost referent de specialitate și consilier. În anul 2001, a intrat în Ministerul de Externe, ca șef serviciu/secretar diplomatic II, arată CV-ul său. Prima funcție obținută dincolo de granițele țării a fost un an mai târziu, în septembrie 2002, când a ocupat funcția de secretar I în cadrul Misiunii României la UE- Bruxelles. 

În anul 2014, a primit gradul diplomatic de ambasador, ca din septembrie 2015 până astăzi să fie reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană (citește AICI). 

Leonard Orban, consilierul președintelui Klaus Iohannis, a părăsit Administrația Prezidențială

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 octombrie 2021, decretul privind eliberarea la cerere din funcția de consilier prezidențial a domnului Leonard Orban, la data de 1 noiembrie 2021, în vederea pensionării.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala carieră profesională, pentru contribuţia avută la susținerea proiectului european al României şi pentru implicarea în modernizarea şi eficientizarea Administrației Prezidențiale, Președintele României a decis conferirea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Leonard Orban, transmite Administraţia Prezidenţială.

Pensionarea lui Leonard Orban vine în ziua în care fratele său, Ludovic Orban, se desparte în Parlament de PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel