Un nou concept cultural în Europa și în lume. Liviu Jicman (ICR): Experiența pandemiei trebuie folosită
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Liviu Jicman a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre noul concept cultural care se concretizează în lume.

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a fost invitat la interviurile DC News, unde a vorbit despre un nou concept de cultură în Europa și în lume:

„Cred că a trecut etapa în care discutam despre fiecare artă în parte și peste tot în Europa, dar nu numai, se discută despre transdisciplinabilitate, proiecte culturale care sunt transversale, care implică și teatrul, și filmul, și...“, a precizat Liviu Jicman.

„Adică ai o expoziție de artă și în cadrul ei cântă și o doamnă la vioară, un grup de artiști prezintă o scenă“, a completat Val Vâlcu.

„Exact! Sunt spectacole de teatru, de exemplu, care de la început propun abordări multimedia. E o combinație între film, teatru și partea plastică, dacă ne gândim la decoruri. Asta ne oferă și posibilitatea de a ne adresa unui public mai larg, de a traduce textele respective în diverse limbi și cred că aici e zona spre care trebuie să ne îndreptăm. Inclusiv provocările din ultimii ani, iar aici mă refer la perioada pandemiei, ar trebui folosite.

I-am încurajat pe colegii noștri din străinătate să se concentreze, acum, atât cât se poate, pe evenimente adresate direct publicului, dar cred că experiența pandemiei și activitățile online care s-au desfășurat ca urmare a acesteia trebuie folosite astfel încât să avem un reflex încât, dacă este posibil, toate proiectele să aibă o astfel de componentă, care să se adreseze unui public mult mai larg, nu doar celor care pot să fie de față, fizic, la un anumit eveniment.“, a adăugat Liviu Jicman.

„Păi da, este follower-ul (urmăritorul), este cel care lucrează și ajunge târziu acasă și se mai uită pe laptop sau pe televizorul inteligent. Nu mai are timp să participe fizic, dar ajunge să vadă“, a spus Val Vâlcu.

Cine este Liviu Jicman?

Liviu Sebastian Jicman a absolvit în anul 2004 Facultatea de Studii Economice în Limbi Străine – Secția în limba germană – din cadrul Academiei de Științe Economice (A.S.E.) din București. Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

În ultimii 12 ani, a lucrat exclusiv în domeniul culturii. Anterior funcției actuale de la Institutul Cultural Român, a fost director general al Muzeului Național Cotroceni timp de 5 ani și vicepreședinte al ICR timp de 3 ani. A activat profesional în cadrul Ministerului Culturii (respectiv în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național) ca director de cabinet al ministrului, apoi în calitate de consilier. Ca reprezentant al Ministerului Culturii sau al ICR, a fost membru al Consiliului Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), organism consultativ în problematica evaluării, selectării și finanţării proiectelor culturale. Până în anul 2012 a lucrat la Teatrul „Masca“ din București.

În cadrul administrației publice centrale, a mai lucrat, printre altele, la cabinetul ministrului Sănătății, fiind atestat ca manager de spital, ca urmare a absolvirii cursului de specialitate organizat de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Spitalicesc (2006), și ca evaluator de către Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (2010).

A fost bursier al Fundației Konrad Adenauer în cadrul programului sur-place, participant în cadrul programului „ACYPL – American Council for Young Political Leaders“, organizat de Departamentul de Stat al S.U.A., în parteneriat cu Fundaţia Pentru Pluralism (februarie 2006, S.U.A.), coordonator al programului de conferințe Alexandru Paleologu, organizat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann.

În 2013, în publicația „Criza economică sau economia de criză“ (Editura Universitară), a publicat articolul „Industriile creative și poziția acestora pe piața economică în perioada de criză“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel