Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/adult-biologie-camera-cercetare-356040/
Fotografie de la https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/adult-biologie-camera-cercetare-356040/
Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România.

Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți.

VEZI ȘI: Variola maimuţei ar putea fi redenumită. Primăria New York, solicitare către OMS

Primăria din New York a cerut marţi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei - "monkeypox" în limba engleză -, întrucât numele acestei boli este considerat stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi mai degrabă să se izoleze decât să solicite îngrijiri medicale, informează AFP.

"Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul 'variolei maimuţei' le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile", a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său.

Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de "terminologie" este "ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare".

În mesajul său, Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV (virusul care provoacă SIDA) şi rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, un virus la care preşedintele Donald Trump se referea folosind expresia "virusul chinez".

New York, cel mai afectat oraș din Statele Unite "Faptul că se utilizează în continuare termenul de 'variola maimuţei' pentru a descrie epidemia actuală poate să readucă la viaţă aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare - în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+ - şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale", a adăugat Ashwin Vasan.

Orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, dar, după apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în imensa majoritate a cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

New York este oraşul cel mai afectat din Statele Unite prin prisma numărului de cazuri, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel