Data publicării:
Un nou asalt împotriva românilor din Marea Britanie?
Europarlamentarul PSD, Daciana Sârbu îl atacă dur, într-o analiză pentru DC News, pe premierul britanic David Cameron, după ce acesta a propus restrângerea drepturilor pentru imigranții Marea Britanie.
In urma cu exact doi ani, intr-un articol pe care l-am scris pentru The Parliament Magazine, publicatie care apare la Bruxelles, spuneam ca, de Ziua Nationala Romaniei, mesajul de felicitare cel mai potrivit care ar putea veni de la Londra ar fi un apel guvernamental ferm ca politicienii si presa britanica sa inceteze atacurile xenofobe, sa-i respecte pe romani si sa respecte legile europene. Nu mi-as fi imaginat atunci ca, doi ani mai tarziu, ne aflam aproape in acelasi punct. Chiar daca tabloidele nu mai scriu zilnic despre pericolul invaziei romanesti, acum avem de-a face cu o amenintare chiar mai serioasa: recentele propuneri ale premierului David Cameron pentru reformarea UE, care propun restrangerea drepturilor imigrantilor.
Ce propune David Cameron?
Iata pasajele cele mai problematice:
"Trebuie sa ne asiguram ca, atunci cand noi state vor fi admise in UE, libertatea de miscare nu li se va aplica acestor state pana cand economiile lor nu sunt convergente cu ale celorlalte state membre. (...)
Am propus ca oamenii care vin in Marea Britanie din UE sa traiasca aici si sa contribuie timp de 4 ani pana cand au dreptul sa primeasca beneficii sociale sau locuinte sociale. Si ar trebui sa stopam practica de a trimite alocatii pentru copii in afara tarii".
Cu alte cuvinte, restrangerea drepturilor migrantilor, care nu ar mai putea avea acces din start la beneficiile sociale in aceeasi masura cu ceilalti cetateni si, pe viitor, restrangerea dreptului la munca al cetatenilor din noile state membre pana cand acestea se dezvolta la nivelul celor "vechi". Adica masuri prin care Marea Britanie ar deveni de facto un stat situat in afara UE pentru cetatenii tarilor mai putin dezvoltate ale Uniunii – aceasta, in conditiile in care unul dintre scopurile declarate ale existentei UE este egalizarea bunastarii pe teritoriul sau.
Care e semnificatia acestor propuneri?
Adevarata amenintare continuta de aceste propuneri are legatura nu cu imigrantii, ajutorul de somaj sau alocatiile pentru copii, ci cu fibra fundamentala a Uniunii Europene. Cu insusi proiectul european si statutul de cetatean european care decurge direct din acesta.
In opinia mea, cele mai importante valori care definesc Uniunea Europeana sunt respectul pentru reguli si solidaritatea. Or ceea ce propune premierul Cameron este o diminuare a drepturilor deja castigate in timp, in urma unor eforturi sustinute in ani grei, cu eforturi mari, bazate pe reguli clare si acceptate de toata lumea – deci, o incalcare a regulilor.
Solidaritatea nu e doar un cuvant frumos, ci si unul dintre motivele pentru care ne-am dorit sa fim parte a Uniunii Europene, un grup de state care impart si eforturile, si beneficiile acestor eforturi. Iar ideea ca unii membri egali ar trebui sa devina brusc mai putin egali este o forma brutala de a nega ideea de solidaritate.
Iata, deci, cum premierul Cameron incalca fara sa clipeasca doua principii fundamentale intr-un singur paragraf de scrisoare. Aceste intentii lovesc direct intr-o categorie de oameni care in fapt contribuie serios la economia Marii Britanii (studiile realizate de mediul economic arata aceasta contributie), si ajuta in schimb cresterea curentului eurosceptic.
Ii ajuta si pe politicieni iresponsabili precum Nigel Farage – cel care a fost, nu o data, si tinta criticilor mele din Parlamentul European, si care acum se vede intr-o situatie nesperata de win-win: indiferent daca propunerile lui Cameron sunt respinse sau nu, raul a fost facut, in sensul in care atitudinea anti-migranti din spatele lor a fost legitimata in spatul public britanic si european.
Ceea ce in 2013 numeam "isterie impotriva romanilor" astazi a fost impachetat ca "propunere de reformare UE". Cu alte cuvinte, respingerea migrantilor a devenit mainstream. Aceasta este adevarata semnificatie a propunerilor lui David Cameron.
Originea propunerii de azi: campania anti-migranti din 2013
In perioada care a precedat desfiintarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, dar mai ales in 2013, romanii devenisera un refren al mesajelor agresive de campanie electorala ale colegilor lui Farage, dar si ale politicienilor mult mai "civilizati"; printre ei se numara si acelasi premier David Cameron, autor al unei serii intregi de discursuri despre "cum sa reducem fluxul de imigranti pentru binele britanicilor".
Chiar daca invazia nu a avut loc, isteria nu s-a oprit.
Pe la inceputul acestui an, Nigel Farage cerea ca toti medicii straini prezenti in Marea Britanie sa fie obligati sa sustina un test de limba engleza fiindca „nu o vorbesc prea bine" si spunea ca este „scandalos" faptul ca proportia medicilor de origine britanica nu este mai mare si ca „nu pregatim suficiente asistente si medici la noi in tara". Asta in conditiile in care medicii si asistentele din Romania care lucreaza acolo sunt printre cei mai apreciati si muncitori.
Am scris atunci un apel catre mai multe foruri medicale - Asociatia Medicilor Straini din Marea Britanie (BIDA), Asociatia Medicala Britanica (BMA), Consiliul Medical General (GMC), dar si catre Jeremy Hunt, ministrul sanatatii in cabinetul britanic. M-a impresionat raspunsul pe care l-am primit de la Dr. Mark Porter, presedintele Asociatiei Medicale Britanice, care este sindicatul medicilor si studentilor la medicina din Marea Britanie, structura fondata in 1832: „Sustinem principiul liberei circulatii a profesionistilor in Uniunea Europeana si recunoastem contributia extrem de pretioasa pe care medicii romani o aduc la functionarea sistemului sanitar britanic si a altor sisteme publice vitale. Incercarea de transformare a medicilor straini in tapi ispasitori este inacceptabila si incorecta". Profesionistii de cel mai inalt rang recunosc contributia imigrantilor, si daca ar fi intrebati, sunt convinsa ca si pacientii ar face-o – si aici vorbim doar despre personalul medical. Insa romanii, polonezii si altii contribuie, cu rabdare si munca, in multe domenii ale economiei britanice. Si contributia lor e clara inclusiv in statistici.
Ce urmeaza?
Destinatarul scrisorii premierului britanic este presedintele Consiliului European. Se numeste Donald Tusk si vine din Polonia. Nu e de mirare, deci, ca prima sa reactie dupa primirea acestei corespondente a venit foarte greu si a fost foarte laconica: "Cu siguranta cererile sunt foarte dificile si de aceea scrisoarea e foarte interesanta, pentru mine". Nu stiu daca acest "pentru mine" face referire la nationalitatea sa, dar cu siguranta faptul ca Donald Tusk este polonez, ca si cel mai numeros grup de est-europeni care muncesc in Regatul Unit, va juca un rol in negocierea viitoare. Iar negocierea va fi complicata.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus din start ca are "puternice indoieli" cu privire la "legalitatea" interzicerii pe timp de patru ani a accesului la beneficii sociale pentru cetatenii europeni.
In ultimele saptamani, Donald Tusk a avut discutii cu reprezentantii a peste 20 de state membre pe marginea propunerilor venite de la Londra. "Situatia e de la dificila la foarte dificila", declara surse oficiale citate de Reuters, care subliniaza ca una din cele mai problematice propuneri este tocmai restrangerea beneficiilor pentru migranti si adauga ca " nimeni nu va fi de acord cu discriminarea".
Intalnirea din 17-18 decembrie a Consiliului, pe aceasta tema, ne va oferi mai multe detalii oficiale despre soarta propunerilor britanice.
Notă: Titlul de pe prima pagină și primul paragraf, aparțin redacției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News