Data actualizării:
Data publicării:

Un nou aliat în lupta împotriva cancerului pulmonar: albinele

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Myriams Fotos - Pexels
Foto: Myriams Fotos - Pexels
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit o abilitate uimitoare a albinelor care ar putea revoluționa depistarea cancerului pulmonar.

Un nou studiu publicat în revista "Biosensors and Bioelectronics" arată că aceste insecte harnice pot detecta substanțele chimice din respirația umană asociate cu cancerul pulmonar cu o rată de succes de 82%, potrivit FOX News.

Studiul deschide o cale promițătoare către dezvoltarea unui nou tip de analiză non-invazivă pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Acesta este cel mai letal tip de cancer la nivel global, iar diagnosticarea timpurie este crucială pentru creșterea șanselor de vindecare.

Profesorul Debajit Saha, coordonatorul cercetării, a fost curios să afle dacă albinele pot diferenția substanțele chimice din respirația unei persoane sănătoase de cele ale cuiva bolnav de cancer pulmonar. Echipa sa a creat o „rețetă” pentru un amestec sintetic care imită respirația umană cu și fără cancer, conținând șase compuși specifici.

„A fost nevoie de foarte puține lucruri pentru a crea această rețetă”, a declarat Elyssa Cox, manager de laborator. Albinele, aproximativ 20 la număr, au fost plasate în hamuri personalizate create prin imprimare 3D, iar pe creierul lor au fost atașați electrozi minusculi pentru a măsura activitatea neuronală.

„Am expus antenele albinelor la aceste mirosuri și am înregistrat semnalele neuronale din creierul lor”, a explicat Saha. „Observăm o schimbare în activitatea neuronală a albinelor ca răspuns la prezența cancerului”, a mai spus aceasta.

Capacitatea albinelor de a detecta compușii specifici cancerului pulmonar chiar și în concentrații mici este remarcabilă. „Rezultatele sunt foarte satisfăcătoare. Albinele pot diferenția modificări infime în concentrațiile chimice ale amestecului respirator, aflate la nivel de părți per miliard”, a adăugat Saha.

Studiul sugerează potențialul dezvoltării unui senzor bazat pe creierul albinei, capabil să analizeze probe de respirație umană pentru depistarea cancerului pulmonar. „Uimitor este faptul că albinele nu numai că pot detecta celulele canceroase, dar pot deosebi și diferite tipuri de cancer pulmonar”, a subliniat Autumn McLane-Svoboda, student doctorand în echipa lui Saha.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel