Un mormânt vechi de peste două milenii a fost descoperit în Neamț
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Vasile Diaconu - archaeologist)
Sursă foto: Facebook (Vasile Diaconu - archaeologist)
În Neamț a fost descoperit un mormânt ce datează din urmă cu mai bine de două milenii.

Un mormânt vechi de cel puţin 2.500 de ani a fost descoperit, recent, de arheologii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, în localitatea Dobreni, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, responsabilul cercetării, dr. Vasile Diaconu. Descoperirea a venit pe fondul cercetărilor realizate la o movilă funerară, cunoscută în limbajul de specialitate drept tumul. Mai multe astfel de structuri au fost observate într-o zonă împădurită de pe teritoriul localităţii Dobreni, de către arheologul dr. Alexandru Gafincu.

Cu scopul de a stabili momentul cronologic când au fost ridicaţi aceşti tumuli, s-a realizat o săpătură într-o movilă funerară, specialiştii reuşind să obţină o serie de informaţii ştiinţifice extrem de valoroase.

Mai multe vase de lut au fost descoperite în mormânt

În interiorul acestuia a fost identificată o groapă de formă aproximativ rectangulară, care avea într-un colţ un vas de lut, de mici dimensiuni, dar foarte friabil.

În partea opusă a gropii au fost identificate resturi de oase umane arse, precum şi câteva piese mai deosebite din bronz. Este vorba de capete de ace în formă de elice şi de o posibilă fibulă.

Totodată, au fost identificate şi resturi ale unor mărgele de mici dimensiuni, realizate, cel mai probabil, din chihlimbar.

Mormântul ar data din secolul VII î.Hr.  

Pe baza tipologiei pieselor de bronz, dr. Vasile Diaconu a precizat că se poate afirma că acel mormânt de incineraţie aparţine unui interval cronologic cuprins între secolele V-III Î.Hr. sau poate chiar mai devreme.  

"Ne aflăm în faţa unei descoperiri arheologice foarte valoroase, care ne-a pus răbdarea la încercare. Nu este deloc simplă cercetarea manuală a unui tumul, iar până în ultima zi nu am găsit prea multe elemente de inventar care să ne permită o încadrare cronologică a acestui monument funerar. De fapt, în perimetrul unde am făcut cercetarea există mai multe astfel de movile care, cel mai probabil, ascund înmormântări din vremuri antice. Este surprinzătoare prezenţa acelor capete de ace în formă de elice, pentru că sunt piese rare la răsărit de Carpaţi şi mai ales că, până în prezent, pe teritoriul judeţului Neamţ, nu se cunosc astfel de descoperiri", a declarat, pentru Agerpres, dr. Vasile Diaconu.  

Conform echipei de arheologi, urmează etapa restaurării artefactelor descoperite, care vor aduce informaţii ştiinţifice valoroase despre obiceiurile funerare din perioada getică.  

Statuetă antropomorfă veche de peste 6.000 de ani, găsită pe un șantier arheologic  

„În timpul cercetărilor arheologice desfășurate pe șantierul arheologic de la Urlați, arhg. dr. Alin Frînculeasa a descoperit astăzi, 15 iunie 2022, o statuetă antropomorfă datată în anii 4350 – 4250 î. Hr., ce a aparținut culturii Gumelnița, din epoca Eneolitică.”, a scris Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pe pagina de Facebook a instituției, atașând și două fotografii cu descoperirea făcută de arheologi. Citește mai multe și vezi toate imaginile AICI


                                                                                                                         

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel