Un moment care va rămâne mereu în istorie. Întoarcerea Regelui din exilul forțat
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
În urmă cu 23 de ani, Regele Mihai I revenea în România, pentru prima dată după Revoluție, în calitate de cetățean român. Mesajul transmis de fostul suveran a fost: "Vă iubesc pe toți!"  

Pe 28 februarie 1997, Regele Mihai a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea suveranului este acceptată de populație, dar și de toate formațiunile politice.

În ultima zi din luna februarie a anului 1997 istoria a scris o pagina frumoasă, deși târzie, pentru România: Regele Mihai I s-a întors în țară, în calitate de cetățean român.

În urma alegerilor de la sfârșitul anului 1996, puterea politică din România s-a schimbat, președintele și premierul fiind aleși, pentru prima oară după 1989, dintr-o formațiune opusă grupărilor succesoare ale Frontului Salvării Naționale.

Spre sfârșitul lunii februarie 1997, Guvernul a anulat decretul comunist din 1948 care desființa cetățenia română a Regelui Mihai I, astfel încât Majestatea Sa și-a recăpătat oficial calitatea de cetățean român.

Vineri, pe 28 februarie 1997, la ora 13:00, Regele Mihai alături de Regina Ana și de suita regală au sosit pe aeroportul Otopeni. Au fost întâmpinați de Principesa Margareta, de soțul acesteia și de câțiva miniștri și primiți în mod tradițional, cu pâine și sare. Aproximativ o sută de oameni au fost, de asemenea, prezenți pentru a-l întâmpina cu entuziasm pe fostul lor conducător. Regele a arătat fotografilor noul său pașaport, dar nu a făcut nicio declarație.

Nici mai târziu, când au ajuns la Palatul Elisabeta, reședința lor pe timpul vizitei, unde erau așteptați de circa două mii de oameni, regele nu a avut de spus decât:
"Vă iubesc pe toți!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel