Data publicării:
Un ministru PSD, apreciat de Pleșu. Bilanțul arată că lauda n-a fost degeaba
Anul trecut, de Ziua Culturii Naționale, la Ateneul Român, proaspătul (pe atunci) ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, făcea cunoscut opiniei publice programul său. Promitea, între altele, declanșarea unei dezbateri pentru configurarea Strategiei Culturale Naționale, restabilirea statutului social al creatorului, susținerea financiară a marilor reviste de cultură prin lege.
Mandatul său s-a încheiat odată cu demisia cabinetului Ponta, după numai 11 luni. Totuși, Ionuț Vulpescu a reușit să facă, sau cel puțin să demareze, o bună parte din ceea ce a promis în urmă cu un an de zile. Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, Ionuț Vulpescu a prezentat bilanțul unui mandat scurt, dar remarcabil de bogat.
Inițiative cu care alții nu s-au învrednicit
Cifre seci, cuvinte de lemn, grafice care nu spun nimic cetățeanului. Cu asta ne-au obișnuit politicienii români atunci când își prezintă bilanțul mandatelor. Nu și Ionuț Vulpescu. Fostul ministru al Culturii, vicepreședinte al PSD, a ales să-și prezinte realizările celor 11 luni de mandat la conducerea Ministerului Culturii printr-o broșură ilustrată.
Despre Ionuț Vulpescu și mandatul său, de altfel, până și Andrei Pleșu, cunoscut ca unul dintre cei mai duri critici ai social-democraților, a scris într-un editorial că este „discret dar eficient, autor, într-un interval de timp foarte scurt, al unor utile iniţiative de ramură, de care înaintaşi cu mandate mai lungi nu s-au învrednicit”.
Finanțare mai bună pentru Cultură
În bilanțul său, prin urmare, fostul ministru al Culturii enumeră, la loc de cinste, reducerea TVA la cărți și alte produse culturale la 5%, măsură care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, odată cu Noul Cod Fiscal, alocarea a două procente din încasările Loteriei Române către Administrația Fondului Cultural Național (aproximativ 2,5 milioane de euro anual), bani care au fost și vor fi folosiți pentru finanțarea unor proiecte culturale, Legea finanțării revistelor culturale de la bugetul de stat (principalele reviste de cultură din România, dintre care unele au o istorie de peste 100 de ani și merite uriașe în modernizarea țării, vor beneficia de o susținere financiară care le va asigura o apariție regulată și decentă), o mai mare susținere pentru cultura vie, prin mai buna finanțare a principalelor festivaluri culturale din România (Festivalul Național de Teatru a beneficiat de cea mai consistentă susținere financiară din partea Ministerului Culturii din istoria sa, aceasta fiind în valoare de 3,5 mil. lei, cu 40% mai mult față de ediția din 2014, iar Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cel de film documentar Astra au cunoscut creșteri ale finanțării de la Guvern de 60%, respectiv 500%).
În ceea ce privește festivalurile muzicale, trebuie menționate Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, care a beneficiat în premieră de susținere financiară din partea Ministerului Culturii, și Festivalul Enescu, pentru care Vulpescu a obținut în cadrul rectificării bugetare din vară 1,4 milioane de lei în plus.
Sală de concerte cu 2000 de locuri în București
De asemenea, Ionuț Vulpescu se poate lăuda și cu inițierea, împreuna cu Ministerul Finanțelor Publice, a primelor discuții cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru finanțarea, în cadrul unui împrumut acordat în condiții avantajoase pentru România (pe o perioadă lungă de timp și cu o dobândă foarte mică), construirii unei săli moderne de concerte, cu o capacitate de aproximativ 2000 de locuri, pe un teren aflat în centrul Bucureștiului. Potrivit acestuia, întreaga investiție ar presupune un cost total de aproximativ 30 de milioane de euro, fără TVA. Pași importanți s-au realizat și în vederea construirii, în centrul Bucureștiului, a unui Centru Cultural Multifuncțional finanțat de Banca Mondială, în cadrul Programului prioritar de reconversie funcțională și de regenerare urbană a amplasamentului „Cartierul Justiției", fostul „Esplanada”.
Uniunea Scriitorilor beneficiază de Casa Vernescu
În ceea ce privește relația cu uniunile de creatori, în 2015, după o pauză de 8 ani, au fost reluate Premiile Uniunii Artistilor Plastici din România, cu sprijinul Ministerului Culturii. Scriitorii, de asemenea, au beneficiat de susținerea permenentă a fostului ministru, prin proiecte și programe de tradiție și rezonanță națională. În luna iulie 2015, Ionuț Vulpescu a inițiat și o Hotărâre de Guvern, care a fost aprobată de Executiv, prin care Uniunea Scriitorilor din România să poată beneficia de veniturile realizate de „Casa Vernescu”.
Acestea sunt doar câteva din realizările bifate în cele 11 luni de mandat de către Ionuț Vulpescu. Bilanțul fostului ministru poate fi consultat pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News