Un miliardar japonez împarte 9 milioane de dolari unor oameni aleși la întâmplare
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Un miliardar japonez a anunțat că va împărți 9 milioane de dolari unor oameni aleși la întâmplare.

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa anunță că va dona 9 milioane de dolari unor oameni aleși la întâmplare dintre cei care i-au distribuit o postare pe Twitter, în cadrul unui "experiment social" care își propune să urmărească dacă gestul său îi va face "mai" fericiți, arată Reuters, citează Mediafax.

Maezawa va da 1 milion de yeni (9 milioane de dolari) pentru 1.000 dintre cei care îl urmăresc pe Twitter. Cei care vor primi banii vor fi aleși aleator dintre utilizatorii care au distribuit un mesaj al omului de afaceri japonez pe 1 ianuarie. Felul în care banii le vor afecta viețile celor selectați va fi cuantificat folosind sondaje obișnuite. "E un experiment social serios", a explicat Maezawa într-un videoclip publicat pe YouTube, arătându-se încrezător că proiectul său va atrage atenția oamenilor de știință și economiștilor.

Cum i-a venit ideea

Japonezul și-a legat proiectul de ideea unui venit minim garantat dorind să verifice viabilitatea teoriei potrivit căreia toți cetățenii ar trebui să primească periodic sume de bani fără niciun fel de obligație.

"Venit minim înseamnă o sumă care să poată oferi un sentiment de siguranță, ceea ce oferă Maezawa e complet altceva", a comentat Toshihiro Nagahama, economist la Dai-ichi Life Research Institute.

Maezawa a afirmat că "are banii și timpul" să asigure aceste sume și că a simțit nevoia să încerce să declanșeze în Japonia o discuție privind această teorie.

Teoria venitului minim universal

Teoria venitului minim universal este tot mai discutată pe fondul îngrijorării că tehnologia și inteligența artificială vor duce la desființarea unui mare număr de locuri de muncă.

Yusaku Maezawa este fondatorul și coordonatorul companiei Zozo. El a fost selectat să fie primul pasager privat pentru proiectul SpaceX pentru un zbor în spațiu în jurul lunii. Afaceristul este cunoscut pentru interesul pe care îl arată pentru ară și mașini sport dar a vorbit de multe ori și despre o lume în care banii să nu mai fie necesari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel