Un mic dejun mai consistent este secretul apetitului mai redus. Ce spun experții despre ora potrivită
Un mic dejun copios poate ține foamea și un apetit exagerat departe.
Un mic dejun bogat și o cină mai mică cantitativ ar putea ajuta la pierderea în greutate și la diminuarea senzației de foame, spun cercetătorii. Oamenii de știință au controlat cu precizie mesele subiecților pentru a compara impactul unui mic dejun copios sau al unei cine mari. Echipa de la Universitatea din Aberdeen a descoperit că oamenii ard aceleași calorii ori de câte ori au avut cea mai mare masă a zilei.
Dar pofta de mâncare era vizibil mai mică după micul dejun copios, ceea ce ar putea face orice dietă mai facilă.
Cercetătorii investigau „crononutriția” și modul în care alimentele pe care le consumăm sunt afectate de ritmurile ceasului intern al corpului nostru, scrie BBC. O idee este că seara este un moment nepotrivit pentru a mânca, deoarece ceasul corporal ne schimbă metabolismul pentru somn.
Cei 30 de voluntari au avut toate mesele pregătite pentru ei timp de mai bine de două luni, micul dejun, prânzul și cina, mâncând aproximativ 1.700 de calorii pe zi. Au petrecut o lună luând un mic dejun uriaș folosind aproape jumătate din caloriile zilnice, urmat de un prânz mai mic și o masă și mai mică de seară. În cealaltă lună, voluntarii au luat masa consistentă seara, mai degrabă decât dimineața.
Momentul mesei este mai puțin important decât cantitatea
Metabolismul oamenilor a fost măsurat cu precizie. Rezultatele, publicate în revista Cell Metabolism, au descoperit că momentul unei mese mari nu a avut nicio diferență față de numărul de calorii arse, de rata metabolică de odihnă a oamenilor sau de cantitatea de greutate pe care au pierdut-o. Diferența cheie era nivelul apetitului sau al foametei, care au fost suprimate de micul dejun bogat.
Profesorul Alexandra Johnstone a spus că acest lucru ar putea fi crucial în majoritatea dietelor, atunci când cantitatea de alimente disponibilă nu este controlată.
„Studiile sugerează, pentru controlul poftei de mâncare, micul dejun mare a fost un câștigător. Dacă vă puteți începe ziua cu un mic dejun bogat și sănătos, este mai probabil să vă mențineți nivelul de activitate fizică și să mențineți controlul asupra apetitului pentru restul zilei”, a spus Johnstone.
Mic dejun indian. Rețeta inedită
Dacă vrei o rețetă inedită pentru micul dejun, atunci poți încerca această variantă indiană.
Ingrediente
- 1 cană fulgi de ovăz
- 1 pumn fasole păstăi
- 2 florete mari de conopidă
- 1 dovlecel micuţ
- 1 morcov mediu
- 1 ceapă medie
- 1 chilli verde
- 1 linguriţă ghimbir ras proaspăt
- 1/2 linguriţă seminţe de muştar
- 1/2 linguriţă seminţe de chimen
- 1/2 linguriţă turmeric
- 1 linguriţă pulbere de coriandru (Dhania Powder)
- 1 linguriţă Garam Masala
- 1 + 1/2 cană apă
- 2 linguri ulei
- 1/2 linguriţă sare
- 1 mână pătrunjel verde
- puţină zeamă de lămâie
Cum se prepară
Coaceţi uscat fulgii de ovăz într-o tigaie amestecând continuu timp de 4-5 minute. Daţi-i deoparte pe o tavă şi lăsaţi-i să se răcorească (acest pas este opţional însă am observat că dacă fulgii sunt astfel pregătiţi înainte, gustul este mai bun). Curăţaţi legumele şi tăiaţi-le mărunt. Pregătiţi condimentele aproape. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News