Data publicării:

Un meșter olar din județul Iași a fost desemnat Tezaur Uman Viu / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Olarul Gheorghe Andrei a fost desemnat Tezaur Uman Viu de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Născut în Poiana, comuna Deleni, Andrei Gheorghe a rămas ultimul meșteșugar al ceramicii negre de origine dacică. Istoria pe care o împarte acesta cu olăritul este lungă, meseria marcându-i viața încă de la vârste fragede.

La 14 ani a îmbrățișat acest dar, talentul lui întâlnindu-se cu învățăturile generațiilor anterioare de olari. Pasiunea nu s-a preluat în familie, iar moș Andrei Gheorghe încă așteaptă un tânăr talentat care să ducă mai departe meseria acesta, care, spune dumnealui,  ”tare-i frumoasă”.

Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi a organizat un eveniment pentru a-i înmâna olarului Gheorghe Andrei titlul de Tezaur Uman Viu. Au participat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, Sorin Afloarei, vicepreședinte CJ Iași, Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni,  Adina Hulubaș, cercetător științific, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iași, persoane de cultură din Iași și familia meșterului olar.

„Povestea simplă a lutului ne dă valoare și identitate în lume. Vasul de lut nu este un obiect oarecare. Reprezintă grija, priceperea, tradiția și obiceiul țăranului român. E însăși viața de toate zilele, cu bucurii, tristeți, muncă multă și satisfacții.

Un proverb românesc spune: „Omul cu meşteşug nu piere.”, iar eu cred că arta creată de meșterii populari este cea care duce mai departe valorile culturale ale neamului nostru, dă sens folclorului românesc și construiește puntea dintre generații.

Consiliul Județean Iași este un promotor al valorilor culturale ieșene și suntem mândri că îl avem în județ pe olarul Gheorghe Andrei, cel ce a primit de la Ministerul Culturii titlul de tezaur uman viu datorită priceperii și dăruirii sale pentru ceramica utilitară sătească.”, a transmis Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Adina Hulubaș, cercetător științific, Institutul de Filologie Română „A. Philippide” Iași:  ”Este important să înțelegem de ce trebuie să prețuim acest timp de ceramică: în anii 80 erau peste 20 de centre de ceramică neagră, acum singurul meșteșugar care mai deține secretul este domnul Andrei Gheorghe. Este datoria noastră să prețuim și să ducem mai departe tradiția ceramicii negre de la Deleni.”

Acesta este al doilea titlu de tezaur viu pentru județul Iași, primul fiind deținut de către Dumitru V. Ifrim pentru ceramică roșie cu caracter utilitar, scrie vesteaiasului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel