Urmărește emisiunea live
Un medicament din Grecia Antică, făcut din ȘOFRAN, ar putea reduce numărul deceselor provocate de COVID - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un medicament din Grecia Antică, făcut din ȘOFRAN, ar putea reduce numărul deceselor provocate de COVID - Studiu / Foto: Pixabay
Un medicament din Grecia Antică, făcut din ȘOFRAN, ar putea reduce numărul deceselor provocate de COVID - Studiu / Foto: Pixabay
Un medicament din Grecia Antică ar putea reduce numărul deceselor provocate de COVID-19.

Un medicament din Grecia Antică, făcut din șofran, obținut din pistilele florilor de crocus, ar putea fi utilizat pentru a reduce bolile severe și decesul pacienților cu COVID-19, scrie Greek Reporter.

Un raport publicat la începutul acestei luni în Jurnalul European de Medicină Internă a constatat că medicamentul, cunoscut sub numele de colchicină, este capabil să reducă numărul deceselor provocate de coronavirus cu până la 50%.

Studiul a fost realizat de Ami Schattner, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim și la Facultatea de Medicină Hadassah. Utilizarea colchicinei a fost înregistrată pentru prima dată într-un papirus egiptean antic din 1550 î.Hr., dar ulterior a fost popularizată de medicii din Grecia Antică. Este unul dintre rarele medicamente antice care a rămas puternic și eficient în zilele noastre.

Rezultatele studiului

Schattner a efectuat cercetări asupra fiecărui pacient căruia i sa administrat medicamentul în studii controlate, în ultimii doi ani. El a concluzionat că colchicina este într-adevăr un tratament eficient pentru COVID-19.

Au fost publicate acum patru studii controlate cu 6.000 de pacienți COVID care utilizează colchicină. Schattner a spus că fiecare studiu a arătat „îmbunătățiri semnificative a indicilor de coronavirus sever și, cel mai important, a existat o scădere a mortalității cu aproximativ 50% în comparație cu cei care nu au fost tratați cu colchicină”.

Schattner a adăugat că medicamentul este ieftin și necesită doar o doză de jumătate de miligram pe zi. Medicamentul a fost deja stabilit a fi sigur, ceea ce îl face „o descoperire importantă care ar putea contribui semnificativ la reducerea morbidității, dacă eficiența sa va fi confirmată în studii ulterioare”.

„După cum se știe, pacienții care au avut un atac de cord au un risc semnificativ crescut de recidivă și accident vascular cerebral. Studiile din ultimii ani au descoperit că, datorită activității sale antiinflamatorii asupra straturilor aterosclerotice din artere, colchicina în doze mici zilnice este capabilă să protejeze eficient acești pacienți.”, a spus Schattner. 

Deși medicamentul nu este încă disponibil pentru uz general, Schattner spune că vor exista mai multe studii controlate pentru a demonstra eficiența acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel