Data publicării:

Un lider PNL nu vede cu ochi buni preluarea şefiei NATO de Mark Rutte. "Nu e o asigurare pentru ţările din est"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Numirea lui Mark Rutte la şefia NATO nu este văzută cu ochi buni din interiorul PNL. Unul dintre liderii partidului trage un semnal de alarmă cu privire la estul Europei şi acuză că fostul premier olandez are un aer de superioritate faţă de această zonă a NATO. 

"Nu sunt mulţumit cu Mark Rutte. Mark Rutte nu cred că reprezintă o asigurare, mai ales pentru ţările din est, şi pentru viitorul NATO. Mai ales că el a avut o problemă cu România şi cu ţările din est. Are un aer de superioritate. Domnul Klaus Iohannis a jucat o carte interesantă şi curajoasă depunându-şi candidatura din partea flancului estic. A fost un joc, au fost ţări care la început au zis că îl susţin. Dar cărţile, în final, se pare că au fost făcute. În rest, faţă de această candidatură, în afară de zvonuri, nu am mai avut niciun fel de informaţie", a declarat Robert Sighiartău la Ce Se Întâmplă. 

Youtube video image

Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, transmit agenţiile internaţionale de presă, conform Agerpres.

Numirea lui Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente, notează Reuters.

'Consiliul Atlanticului de Nord a decis numirea prim-ministrului olandez Mark Rutte ca viitorul secretar general al NATO, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg', se spune în comunicat.

'Dl Rutte îşi va asuma funcţia de secretar general începând de la 1 octombrie, când expiră mandatul dlui Stoltenberg după zece ani în fruntea Alianţei', adaugă textul convenit de ambasadorii statelor aliate.

După ce şi-a declarat interesul faţă de acest post anul trecut, Rutte a obţinut de timpuriu sprijinul unor membri cheie ai Alianţei, în primul rând al Statelor Unite, dar şi al Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.

Stoltenberg a afirmat că salută cu căldură numirea lui Rutte drept succesor al său.

'Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens. Ştiu că plec lăsând NATO pe mâini bune', a declarat el.

Rutte, care va părăsi scena politică din ţara sa după aproape 14 ani ca prim-ministru, este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei.

El va avea în faţă provocarea de a asigura continuarea sprijinului aliaţilor pentru Kiev, în acelaşi timp cu a evita atragerea NATO într-un război direct cu Rusia.

Viitorul secretar general va trebui să se confrunte de asemenea cu o posibilă revenire a 'NATO-scepticului' Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, adaugă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel