Un liberal explică legea dării în plată și le dă peste nas băncilor
Mircea Dolha, vicepreşedinte PNL, a făcut o serie de precizări privind legea dării în plată care acum este la mâna lui Klaus Iohannis.
Miercuri, 25 noiembrie 2015, în Camera Deputaților, a fost adoptată Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, inițiată de deputatul PNL Daniel Zamfir și susținută de parlamentari din toate partidele politice. Ulterior, au apărut în spațiul public luări de poziție care au aparţinut, aproape în totalitate, unor lideri de opinie ce s-au dovedit a fi mai mult purtători de cuvânt ai băncilor.
VEZI ȘI: Daniel Zamfir, informații bombă: Klaus Iohannis le-ar fi promis acest lucru
"PNL este în continuare fidel principiilor pieței libere, iar a reintroduce echilibrul pe piața românească a creditelor este atât în favoarea persoanelor fizice, cât și în favoarea băncilor, pentru că persoanele fizice se eliberează mai rapid de datoriile pe care, din cauza conjucturii economice nefavorabile, nu le mai pot plăti, iar băncile pot introduce rapid în circuitul civil aceste imobile, fără să mai fie nevoie să constituie provizioane pentru sumele respective și fără a mai introduce în ecuație veriga slabă a firmelor de recuperare a creanțelor, cărora, de multe ori, băncile își permit să vândă credite neperformante la 10 - 20% din valoarea lor", susține Mircea Dolha.
"Consider că această lege nu conține prevederi neconstituționale, așa cum declară reprezentanții sistemului bancar, ea nefiind retroactivă, deoarece un credit în derulare este un credit care nu-şi epuizează efectele, iar a aplica o astfel de lege unui credit în derulare nu înseamnă că vorbim despre principiul retroactivităţii, ci despre principiul efectivităţii legii. Potrivit unei decizii emise de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în baza Directivei 2008/48, proiectul privind darea în plată ar putea fi aplicat şi contractelor de credit în derulare, contrar a ceea ce afirmă bancherii", subliniază deputatul.
Încă o teză demontată
"Nu este reală nici teza Consiliului Investitorilor Străini conform căreia aplicarea acestei legi va avea impact negativ asupra pieței imobiliare și a sectorului construcțiilor de locuințe. Dimpotrivă, prin darea în plată, prin efectul legii, un imobil este reintrodus în circuitul civil, eliberând, totodată, debitorul de povara creanței imposibil de achitat în alte condiții", mai spune Mircea Dolha.
"A nu distruge, cu tot dinadinsul, destinele unor concetățeni de ai nostri, care și-au achitat cu conștinciozitate și bunăcredință datoriile, până la momentul în care acest lucru le-a devenit peste puteri, reprezintă o modalitate de a încerca reintroducerea lor în circuitul economic al țării, dar și, pur și simplu, în circuitul umanitații, pentru că nu puține au fost cazurile când astfel de situații au dus la sinucideri. Efectul este unul benefic inclusiv pentru piață, deoarece, scăpat de această povară, cetățeanul se poate gândi la achiziționarea unei alte locuințe, sau la închirierea uneia, pentru el și familia lui, în actualele condiții ale piețe", încheie Mircea Dolha.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News