Data publicării:

Un judecător polonez cere azil politic în Belarus. Juristul, apropiat în trecut de PiS, e suspectat de spionaj

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Reuters Marketplace
FOTO: Reuters Marketplace

Un înalt judecător polonez a cerut azil politic în Belarus, luni, declarând că face acest lucru în "semn de protest față de politica injustă și dăunătoare a Poloniei față de Belarus și Rusia".

Alegeri prezidentiale 2024

În scrisoarea sa de demisie publicată pe X, Tomasz Szmydt a declarat că renunță la funcția de judecător la Curtea Administrativă din Varșovia "cu efect imediat", scrie Politico.

Szmydt și-a descris decizia ca fiind un protest împotriva "activităților de a împinge țara mea către un conflict militar direct" cu Belarus și Rusia și a apelat la autoritățile poloneze să "normalizeze" și să stabilească "relații de bună vecinătate" cu Minsk și Moscova.

Judecătorul a apărut și la o conferință de presă în Minsk, lăudând regimul președintelui Alexander Lukașenko pentru administrarea unei "țări înfloritoare".

El a argumentat că autoritățile de la Varșovia, sub influența Statelor Unite și a Regatului Unit, "conduc țara către război".

Fuga sa în Minsk a fost condamnată în Varșovia. Parchetul a anunțat pe X că ”desfăşoară o anchetă în legătură cu o informaţie potrivit căreia un judecător (...) a cerut azil politic în Belarus”, citând un articol din Codul Penal cu privire la spionaj.

"Oricine fuge din Polonia în Belarus pentru a denigra Polonia și comunitatea NATO din care facem parte este un ticălos și trădător", a declarat Stanisław Żaryn, un colaborator al președintelui Andrzej Duda, pentru jurnaliști la Varșovia.

Ministrul de Externe Radosław Sikorski a declarat: "Este o informație șocantă pe care îmi este greu să o comentez".

Relațiile dintre Polonia și Belarus sunt la cea mai scăzută cotă din ultimele decenii. Varșovia a acuzat regimul de la Minsk că a orchestrat o criză de migrație de-a lungul frontierei lor comune, că sprijină războiul Rusiei din Ucraina și că reprima violent opoziția după ce alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate de Lukașenko.

Nu este prima oară când Szmydt se află în centrul atenției.

Site-ul de știri polonez Onet a raportat în 2019 că Szmydt făcea parte dintr-un grup informal care discuta cum să discrediteze judecătorii care nu jurau loialitate partidului naționalist fostului guvern al partidului Lege și Justiție.

Ulterior, el și-a schimbat tabăra și a făcut publice în 2022 comportamentele etice necorespunzătoare ale judecătorilor pro-guvernamentali.

Dezertarea lui Szmydt în Belarus nu este primul caz de acest fel.

În decembrie 2021, soldatul polonez Emil Czeczko a fugit în Belarus și a apărut ulterior în media de stat belarusă pentru a critica modul în care Polonia a gestionat criza migrației. Czeczko s-ar fi sinucis la Minsk, în martie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel