Un judecător a decis că albinele pot fi... peşti
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Kat Smith, Pexels
Fotografie de la Kat Smith, Pexels
O instanţă de judecată a decis că albinele pot fi catalogate drept peşti. 

Decizia a venit ca urmare a unui proces intentat de grupuri de agricultori statului american, pentru că autorităţile au vrut să listeze patru specii de albine în Legea Protecţiei Speciilor pe Cale de Dispariţie din California (CESA). 

Instanţa a decis ca albinele pe cale de dispariţie să fie incluse în CESA, dar la categoria "peşti", pentru că această categorie defineşte toate nevertebratele. 

"Este o zi importantă pentru albinele bondar din California. Decizia de azi confirmă că CESA se aplică tuturor speciilor native puse în pericol şi că este crucială pentru protejarea biodiversităţii statului nostru", a declarat Pamela Flick, de la organizaţia Apărătorii Faunei, conform The Independent.

Conform CESA, la "specii pe cale de dispariţie" intră păsările, mamiferele, peştii, amfibienii, reptilele sau plante. Pe de altă parte, la categoria "peşti" intră peştii sălbatici, moluştele, crustaceele, nevertebratele şi amfibienele. 

Această definiţie extinsă permite statului să protejeze mai multe specii, cum ar fi crevetele de apă dulce din California, pe cale de dispariţie din cauza construcţiilor excesive. 

Acum, instanţa a decis că definiţia "peştelui" nu poate fi limitată doar la fauna acvatică, ci şi la nevertebratele de pământ, cum ar fi albinele. 

Insectele, în pericol din cauza factorului uman. Agricultura și rezervele de mâncare vor avea de suferit

Utilizarea intensivă a pământului, combinată cu temperaturile în creștere, împing ecosistemele de insecte către colaps în unele părți ale lumii, au raportat oamenii de știință. Studiul, publicat miercuri în revista Nature, a identificat pentru prima dată o legătură clară și alarmantă între criza climatică și agricultura de mare intensitate și a arătat că, în locurile în care aceste acești doi factori primează, abundența insectelor a scăzut deja cu aproape 50%, în timp ce numărul speciilor a fost redus cu 27%.

Aceste descoperiri ridică îngrijorări uriașe, potrivit lui Charlotte Outhwaite, autorul principal al studiului și cercetător la University College London, având în vedere rolul important al insectelor în ecosistemele locale, polenizare și producția de alimente și a remarcat că pierderea insectelor ar putea amenința sănătatea umană și siguranța alimentară.

”Trei sferturi din culturile noastre depind de insectele polenizatoare. Recoltele vor începe să eșueze. Nu vom avea alimente precum căpșuni. Nu putem hrăni 7,5 miliarde de oameni fără insecte”, a declarat anterior pentru CNN Dave Goulson, profesor de biologie la Universitatea Sussex din Marea Britanie. 

Outhwaite a spus că descoperirile lor ”pot reprezenta doar vârful aisbergului”, din cauza cantității limitate de dovezi din unele regiuni.

”Dar cred că există și o mulțime de consecințe pe care probabil nu le cunoaștem cu adevărat, deoarece, evident, există atât de multe tipuri diferite de insecte. Ele fac atât de multe lucruri importante. Pur și simplu nu avem o înțelegere integrală asupra cât de mult ne bazăm pe ele în multe situații”, a adăugat Outhwaite pentru CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel